IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП с нови аргументи да върнат в НС дебата за облекчаване режима за пушене

Пълната забрана не може да сработи, смята Спас Панчев

17:55 | 14.04.14 г. 1
БСП с нови аргументи да върнат в НС дебата за облекчаване режима за пушене

От "Коалиция за България" изваждат нови аргументи в полза на това отново да върнат за обсъждане в парламента проекта за облекчаване на режима за тютюнопушене.

Според Спас Панчев, заместник-председател на "Коалиция за България", сега действащият закон "не може да бъде изпълнен".

Аргументът, които той изтъква е, че пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места не може да бъде реализирана в България, защото българинът не е готов за такъв закон - контролът не може да бъде осъществен в такава степен, че да се проверяват всички заведения, фалирали са много заведения, а и практиката в Европа показва, че толкова стриктен закон почти няма в друга държава, предава Фокус. 

Панчев коментира, че тютюнопушенето трябва да бъде разрешено в нощните заведения, където няма младежи под 18 години и в заведения, в които има изградени вентилационни системи и осигуряване на свеж въздух.

Според него важен фактор е, че много фирми са инвестирали десетки хиляди в тези инсталации без да са ги изплатили. "Поне в тези, в които има изградени инсталации и собствениците желаят да е разрешено тютюнопушенето, да изградят такива системи. Трябва да има и обозначение на заведението дали е разрешено тютюнопушенето”, посочи той.

Панчев допълни, че предложението трябва да бъде разгледано преди изборите за европарламент на 25 май, защото "разглеждането също ще изисква определено време". Ако има либерализация, наесен и следващата зима може да бъде разрешено тютюнопушенето и в затворените заведения достъп да имат и пушачи и да бъде осигурен въздух, който да не влияе на здравето на хората”, каза още Спас Панчев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Това е една от сферите, в които БСП ни дърпа назад в името на популизма. ГЕРБ бяха по-вапредничави в това отношение, както и по темата за по-късното пенсиониране. Неизбежни за нашето време неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още