IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната търговска организация повиши прогнозата си за глобалната търговия

80% от въведените след 2008 г. протекционистки политики все още са в сила, посочи международната организация

18:58 | 14.04.14 г.
Световната търговска организация повиши прогнозата си за глобалната търговия

Световната търговска организация (СТО) повиши леко прогнозата си за ръста на световната търговия през 2014 г. до 4,7%.

„Ако се сбъднат прогнозите за брутния вътрешен продукт, очакваме скромен ръст на обема на световната търговия и допълнително консолидиране на този ръст през 2015 г.“, заяви на пресконференция в Женева директорът на СТО Роберто Асеведо, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че сегашната прогноза на организацията за 2014 г. е по-оптимистична от очакваното повишение от 4,5% в септемврийската, тя все пак остава по-мрачна от прогнозите отпреди година. Основната причина е по-бавното икономическо възстановяване на Европейския съюз.

Асеведо заяви, че не е ясно дали търговията е спряла окончателно да расте с два пъти по-голяма скорост от брутния вътрешен продукт, каквато беше тенденцията допреди световната икономическа криза.

По думите му 80% от протекционистките политики, въведени след 2008 г., са все още в сила. Той изрази надежда, че те ще отпаднат с подобрението на икономическия ръст.

От СТО не представят прогноза за търговията на услуги, но отчитат, че глобалният износ на услуги е нараснал с 6% до 4,6 трлн. долара през 2013 г., спрямо повишението от 2% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още