IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият закрит воден парк в света ще се строи край Елин Пелин

Общата инвестиция в проекта за развлекателен комплекс край София се изчислява на 1,5 млрд. евро, а очакваната възвръщаемост е 6-8 години

19:05 | 16.04.14 г. 27
Най-големият закрит воден парк в света ще се строи край Елин Пелин

Най-големият закрит воден парк в света се планира да бъде построен след около 4 години край Елин Пелин. Съоръжението е част от мащабния проект за развлекателен комплекс “Света София” на компанията “Бългериан Дивелопмънт Холдингс”, който ще се реализира със средства на азиатски инвеститори, съобщи изпълнителният директор на компанията Джоузи Лок на пресконференция.

Общата инвестиция в проекта се изчислява на 1,5 млрд. евро, а очакваната възвръщаемост е 6-8 години, каза още Лок.

Проектът “Света София” ще се реализира на територията на община Елин Пелин. Инвеститорите в момента преговарят с правителството и с местната власт, за да уточнят терена, върху който ще се строи. Необходим е парцел с площ 1 500 – 2 000 дка. Подготвят се и документите, с които проектът “Света София” да кандидатства пред агенцията по инвестиции за приоритетен, уточни Лок.

Целта на инвеститорите е да наложат проекта, както и София и България като цяло, като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм.

Същите инвеститори преговарят и за придобиването на голф игрището до с. Равно поле край София. Очаква се преговорите по сделката да приключат скоро, коментира Лок, като подчерта, че азиатските инвеститори са избрали страната ни заради природата и политическата и икономическа стабилност.

По думите й когато заработи на пълен капацитет, развлекателният комплекс “Света София” би удвоил годишния туристопоток към България. Според изчисленията на компанията през първата година от функционирането на комплекса легловата база вероятно ще бъде заета на около 60 на сто, а средният престой на посетителите ще бъде около 2,1 дни плюс още 1 допълнителен ден на друго място в страната.

Комплексът

Планира се в мащабния комплекс да бъдат построени хотел, който след приключването на първата фаза на строителството ще разполага с над 4 хиляди стаи, конферентен и изложбен център, закрит воден парк, голям мол, в който ще бъдат поканени да присъстват водещи световни брандове, някои от които в момента не присъстват на българския пазар, концертна зала, казино, детски център, барове и ресторанти, спортна зала, жилищна зона, както и закрита градина, вдъхновена от традиционната за България роза.

Джоузи Лок посочи, че в целия комплекс ще се промотират и представят традиционни за страната ни храни и обичаи, българският фолклор, култура и богатото културно-историческо наследство, както и българската природа.

Тя подчерта, че няма комплекс от такъв тип в Европа, заради което проектът си е спечелил подкрепата на представители на българската общественост, правителството, а и на чужденци, които биха го посетили, включително и на чужди инвеститори, които биха се включили в него.

Реализацията на проекта се планира да започне през юни, а крайният срок за приключването му е 36 – 44 месеца, посочи Джоузи Лок. По време на строителството ще бъдат разкрити над 10 хил. работни места.

Инвестиции извън туризма

Освен в комплекса “Света София” край столицата, “Бългериан Дивелопмънт Холдингс” планират да правят и други вложения в България – в имоти, в сферата на финансите, в производството и високите технологии, в транспорта.

Планира се компанията да бъде листната и на Българската фондова борса (БФБ), за да се гарантира пълна прозрачност на дейността и в страната, посочи Джоузи Лок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 56 rate down comment 8
Ку-Ку
преди 9 години
Воден парк за 1.5 млд евро (около 4% от БВП на България) до София, щял да се изплати до 6-8 години. С други думи, очаква се всеки български гражданин да изхарчи там поне по 400 лева. Това е толкова тъпо, че даже не е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 9 години
Тази "новина" се беше прокраднала някъде преди около 2 седмици. Още тогава май кметът на Елин Пелин отрече някой да се е свързвал с него за този проект. Много съм скептичен за осъществяването на тази глупост, още повече, че въпросният "инвеститор" не му е много чиста работата и преди време имаше проблеми с данъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 2
Fiscalist
преди 9 години
1 април не мина ли отдавна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 1
Дядо Мечо
преди 9 години
Що бе? Тъкмо ще е близо до пистата за Формула 1... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още