IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън представя пакет от мерки за енергийната сигурност на Украйна

САЩ изготвя нови мерки за енергийна, икономическа и политическа подкрепа за Киев, но те не включват отпускането на парични средства

08:20 | 22.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джо Байдън представя пакет от мерки за енергийната сигурност на Украйна

САЩ са изготвили пакет от мерки за гарантиране на енергийната сигурност на Украйна, включващи основно техническа помощ, стимулиране на добива на "неконвенционален" или шистов газ, повишаването на енергийната ефективност и подобряването на регулаторните практики.

Мерките ще бъдат представени  от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън по време на официалните му срещите с премиера на Украйна Арсений Яценюк и изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов в Киев, пише Reuters. 

Като цяло посланията на американския вицепремиер ще са за национално единство на Украйна , а разгледаните проблеми ще са в областта на политиката, сигурността, икономиката и енергетиката, допълва още The Wall Street Journal.

Байдън ще дискутира с представителите на властта в Киев ситуацията в енергетиката в краткосрочен и дългосрочен план. В момента в Киев са екип от експерти в областта на енергетиката, които анализират ситуацията по отношение на краткосрочните доставки за страната. На този етап се разглежда възможността Украйна да получава газ през Унгария или Словакия в случай, че Русия спре доставките на природен газ. 

За Москва въпросът съвсем не е политически, а финансов, категоричен беше президентът Владимир Путин в интервю за държавната телевизия "Россия". Той посочи, че Украйна дължи 2,2 млрд. долара за природен газ, като само за март сметката е била 525 млн. долара. Киев е трябвало да плати фактурите за март до 7 април, но плащане не е получено, коментира Путин и допълни, че Москва може да изчака още месец, но "не може да чака вечно" Киев да се издължи. 

САЩ  подготвя и нови мерки за икономическа, енергийна и политическа помощ. Те обаче не включват отпускането на допълнителни парични средства.

Изпълнява ли се Женевското споразумение?

Сред основните цели на посещението на Байдън е и да покаже на украинците от източните и южните части на страната, че те ще могат да се възползват от помощта за Украйна, коментира още WSJ, като се позовава на свой източник в администрацията на Обама.

Той ще настоява и за прилагането на споразумението, постигнато преди Великденските празници в Женева, но на фона на престрелката в град Славянск, при която загинаха трима души. Подробностите около този случай все още са „много неясни”, отчасти и поради факта, че международни наблюдатели са „срещнали трудности” за получаване на достъп в региона, допълва още WSJ.

Посещението на Джо Байдън в Киев е символично. Той е най-високопоставеният американски политик, който посещава страната  от началото на кризата в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...и не само: Ще пратят свои фирми, те ще боднат земята и, ако открият газ и нефт, ще вадят и...ЩЕ ПРОДАВАТ на Украйна. Да позная ли, къде, основно, и за кого ще са печалбите и дали реално Байдън помага на Украйна, или на своите дупкатели?Май няма и да опитвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
"Посещението на Джо Байдън в Киев е символично." - както и помоща на УСА. Влизат в ролята на мажоретки - разбуниха духовете и са оказват идеологическа подкрепа. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още