IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Величков: За фермерите е изгодно да комбинират европроекти с гаранционни схеми

Критично важно е да се кандидатства с реалистични планове, съветва експертът от СИБАНК

08:16 | 24.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Величков: Съветваме клиентите още в началото да се срещнат както с консултанта, така и с банката. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Кирил Величков: Съветваме клиентите още в началото да се срещнат както с консултанта, така и с банката. Снимка: личен архив

Защо достъпът до финансиране се оказа сериозен проблем за земеделските производители с европроекти, какви финансови инструменти могат да ползват фермерите и как да ги комбинират – това коментира д-р Кирил Величков, ръководител на управление „Европейски проекти и финансови институции" в СИБАНК, лектор на предстоящия Клуб Investor.bg, който ще се проведе на 28 април, по темата „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика“

Д-р Величков, защо достъпът до финансиране е основен проблем за земеделските производители, които са спечелили европроекти? Дали през новия период това също ще е сериозен проблем за земеделците?

Достъпът до финансиране не е специфичен проблем за земеделските производители, той засяга бенефициентите по всички програми.

Проблемът идва основно от начина, по който функционират еврофондовете. На първо място, поради факта, че безвъзмездната помощ е частична,  т. е.,  за да изпълните проекта, трябва да имате и съфинансиране. Второ, съществува и изискването първо да бъдат направени  разходите и след това да се получи безвъзмездната помощ.

Самото финансиране е проблем, защото някои земеделски производители нямат свободни обезпечения, случва се да им липсва опит, понякога се одобряват проекти, чийто размер надхвърля капацитета на земеделския производител.

Типичен пример за това е случай, при който фермер дойде в СИБАНК с проект за близо 1 млн. лв. за мандра по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Разбира се, банката има интерес да отпуска такива кредити, затова човекът  беше поканен на среща с кредитен експерт, с когото бяха обсъдени възможностите за финансиране на проекта. Въпреки това, в края на разговора се оказа, че производителят няма опит в сферата, има оборот за предходната година 30 хил. лв. и апартамент, който не иска да даде за обезпечение. В такъв случай е малко вероятно той да получи финансиране от която и да било банка, тъй като всяка финансова институция си има минимални  изисквания, на които кредитополучателят трябва да отговаря.

До каква степен кредитните линии и гаранционните схеми, разработени от държавните институции, се оказаха полезни за производителите?

Заради предизвикателствата с финансирането е много важна ролята на гаранционните схеми и на инструментите за евтино финансиране, които подпомагат земеделските производители. Ние прилагаме 16 такива инструмента. Това са различни линии за евтин заемен ресурс от Европейската инвестиционна банка, сътрудничим си с ДФЗ по схемата за финансиране на проекти по ПРСР, при която се кредитират инвестиционни проекти с фиксирана лихва до  7%, работим с Българската банка за развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Още една успешна схема е тази на Националния гаранционен фонд (НГФ), по която се подпомагат проекти по ПРСР по мерките 121 – за модернизиране на стопанствата, 122 – за подобряване на икономическата стойност на горите и 123 – за преработвателните предприятия.

Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Проблема е с рушветите не толкова с банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още