IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната доближи близо 3-годишен връх

Данните успяха да изненадат приятно анализаторите, въпреки че представянето на Франция и опасенията от дефлация продължават да тежат на пазарите

15:51 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната доближи близо 3-годишен връх

Съживяването на бизнес активността в еврозоната продължава. Тя доближи близо 3-годишен връх. Данните успяха да изненадат приятно анализаторите, въпреки че представянето на Франция и опасенията от дефлация продължават да тежат на пазарите, пише CNBC.

Предварителните данни на Мakrit за индекса на мениджърите по покупките във валутния съюз, показват че през април показателят е нараснал до 54 пункта от 53,1 пункта, отчетени през март. Всяко ниво под 50 пункта е индикатор за свиване на активността, а над 50 – за експанзия.

Данните бяха подкрепени от силния ръст в Германия. Активността в немския частен сектор се ускори през април, като доставчиците на услуги и производителите отчитат ръст в активността, предава MarketWatch.

Предварителните данни за индекса на мениджърите по покупките, който следи представянето на компаниите в сектора на услугите и на производството, нарасна до 56,3 пункта от 54,3 пункта през март.

Отделно PMI индексът в производствения сектор нарасна до 54,2 пункта от 53,7 пункта през март, а PMI индексът за немския сектор на услугите се ускори до 55 пункта от 53 пункта през февруари. Данните се оказаха над очакванията.

„Комбинацията от повишена активност, ръст на новите поръчки и на заетостта в двата сектора предполагат, че компаниите ще останат в зоната на експанзията в следващите месеци“, коментира немските резултати икономистът в Markit Оливър Колдсейке.

Частният сектор на Франция отчете по-слаба активност, но производството се задържа над 50-те пункта за втори пореден месец. През април PMI индексът бе 50,5 пункта, което е по-ниско от отчетените 51,8 пункта през март.

Производството във втората по големина икономика в еврозоната пострада заради по-малкото направени поръчки през април, след като през март те нараснаха. Според Markit поради тази причина френските компании отново са съкратили запасите си.

Въпреки по-слабите данни от Франция през април частният сектор в еврозоната се разшири с най-бързото си темпо от близо три години.

Според главния икономист на Markit Крис Уилямсън последните данни за PMI индексите означават, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 0,5% през второто тримесечие.

Освен незадоволителните сигнали от френската икономика, според Уилямсън ценовите прогнози остават притеснителни. Напоследък потребителските цени в еврозоната отслабват своя растеж, а пазарните наблюдатели предупреждават за риск от дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още