IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите - единни за намаляване на дефицита в общественото осигурявне

Увеличаването на вноската за пенсия е един от механизмите, смятат от КТ „Подкрепа“ и КНСБ

12:35 | 25.04.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Синдикатите - единни за намаляване на дефицита в общественото осигурявне

Синдикатите са единни в предложенията си за промяна в социалните осигуровки с минимални изключения, потвърди в интервю за БНТ лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Той коментира започналите обсъждания в рамките на Комисията по осигурителни отношения към тристранния съвет за промени в размера на осигурителните вноски за различни фондве към държавното обществено осигуряване (ДОО).

Предложението на КТ „Подкрепа“ е осигурителната вноска да се увеличи с 1,2%, посочи Тренчев, като обясни, че намалението на вноската при предишни правителства не е било добро решение. Според синдикалиста парите, които са генерирали работодателите в резултат на намалението на вноски и данъци, е трябвало да се инвестират в производителността на труда, повишаването на доходите и сигурността на работното място, а не да се харчат за луксозни автомобили.

Друго предложение, което поддържат от КТ „Подкрепа, е за приемането на необлагаем минимум, каза Тренчев. Той поясни, че синдикатът е предложил при въвеждане на необлагаем минимум да се облагат само доходите над фиксираната сума. „Ако необлагаемият минимум е 340 лева, а се взимат 350 лева, да бъдат обложени тези 10 лева отгоре“, даде пример Тренчев. "Ако беше прието това предложение, още тази година българите щяха да почувстват повишение на доходите", каза синдикалистът.

При формиране на минималната работна заплата синдикатът настоява за приемането на обективен критерий, според който нарастването да е ясно и прозрачно, без да се налага всяка година административно увеличение с 20 или 30 лева, както е в момента.

"Би следвало минималната заплата да гони производителността на труда", каза още Тренчев. И посочи как може да се повиши производителността на труда – от страна на работодателя чрез инвестиции в по-добри технологии и в организацията на трудовия процес, а от страна на работниците – чрез по-висока квалификация.

Тренчев коментира и тезата на работодателите, че заплатите са ниски, защото производителността на труда е малка - 47% спрямо европейската. Синдикалистът напомни, че ако се следва тази логика, би следвало и заплатите да са 47% от европейските, а не 25%, както е сега. „Ако гледаме европейските съотношения, заплатите могат да се вдигнат с 40-50%", поясни Тренчев.

Припомняме, че и КНСБ настоява да се увеличат поне с 1% вноските за пенсия и с 2% за безработица като механизъм за намаляване на дефицита в общественото осигуряване.

Бизнесът обаче е против покачването на вноските и настоява при такава промяна да се изравнят осигуровките за сметка на работодателя с тези на служителите. Сега те се плащат в съотношение 60 към 40 от работодател и служител.

Очаква се НОИ да изготви подробни разчети за дефицитите в системата на общественото осигуряване, като се посочи с колко трябва да се увеличат вноските за всеки един от фондовете, за да се стопи дефицитът. На базата на тези разчети ще се търси решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Чудесна статия от Валери Найденов...за синдикати, заплати..първи май и т.н....прочетете я, много е полезна.http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4054950
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
Увеличение с 1,2%...малко е, трябва с минимум 3%...иначе системата ще "издъхне"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
lordrad
преди 9 години
Синдикалните лидери защо ли не се таковат в някой свой органи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
Сметката ИМ е проста, допреди 2014, стъкмистиката твърдеше, че един работещ, "подсигурява" един пенсионер /или някои от изброените, ***, шапки, адм-ция и др./. От началото на 2014, същата нагласистика твърди, че един работещ ВЕЧЕ, бачка за двама от посочените/което с оглед миграцията и демографията е напълно възможно/.Ерго, съответните вноски/ПКБ и пенсии/ се увеличават двойно. И с калема "решават" проблема.След някоя и друга година когато има 200-300к работещи, к`во ли ще измислят. Пък и тези които очакват тогава да станат пенсионери, ще получават ли изобщо нещо или ще ги оставят на черни геронтофили и некрофили да ги избиват доограбват...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Идеята за повишаване на осигурителните вноски ще намира нови поддръжници във времето. Истинското решение е голям брой честно работещи и осигуряващи се граждани, малък брой социално слаби и нормален брой пенсионери. Но това няма да стане при сегашния манталитет.Увеличение на осигурителните вноски би трябвало да се обвърже с изрично записано в законите условие, че няма да се превеждат пари от държавния бюджет за осигурителните институти, които ще генерират евентуално по-високи приходи от увеличените вноски. В противен случай ще продължи практиката на двойно осигуряване за коректните граждани - веднъж чрез осигуровки, втори път чрез данъците внесени в бюджета и преведени, и в същото време никакво осигуряване за некоректните. Държава и банки работят на основата на доверието, а така то се разбива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
stoiloff
преди 9 години
Винаги синдикатите по света са се отъждествявали с мафията! Ама нашите и за мафия не стават! А бе мушмули, вместо да искате да се намаляват данъците и таксите и налозите и всички тежести убиващи малкия и среден бизнес, кво искате само да се трупат тежести върху хората? Вие ненормални ли сте или откровено ***? Когато е криза се иска намаляване на всички пречки и тежести пред бизнеса? Колапс на икономиката ли искате? Нали когато със някой мижав автомобил, каквато е нашата умряла икономика, натоварен с огромен товар, каквито са наште ДУПЕТАТИ и *** (всички източвачи), искате да преодолеете някое възвишение (криза бе , криза бе ***), не товарите още товари ( такси и данъци бе ***), не отнемате газта, а ФОРСИРАТЕ!!! ОТКРОВЕНИ *** СТЕ ДО ЕДИН! ИКОНОМИСТИ,ПОЛИТИЦИ, БАНКЕРИНИ, ДУПЕТАТИ, СОЦИАГЛИСТИ, СИНДИКАЛИСТИ! Жалко за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още