IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни разпродажби на руските еврооблигации, доходността удари 3-годишен връх

Очаква се освобождаването от руски дългови ценни книжа да продължи и след отварянето на търговията на Wall Street

15:42 | 25.04.14 г. 8
Силни разпродажби на руските еврооблигации, доходността удари 3-годишен връх

Руските еврооблигации са подложени на силни разпродажби след понижаването на рейтинга на федерацията от международната кредитна агенция S&P, предава ИТАР–ТАСС.

По време на обедната търговия на Стария континент доходността по руските еврооблигации с падеж през 2030 г. (т.нар. Russia30) отчита увеличение с 14,5 базисни пункта до 5,217%. Равнището е най-високото от май 2011 г. насам.

Анализаторът в Uralsib Capital Олга Стерина очаква разпродажбите на руски дългови ценни книжа да продължат до вечерта. "Европейските пазари отвориха скоро, но когато отвори и търговията в САЩ, реакцията на пазара ще е още повече към понижение", каза експертът.

В допълнение, анализаторите очакват скоро Moody's и Fitch също да понижат суверенния рейтинг на Русия. "При новите условия равнището на Russia30 може да се стабилизира, но не по-ниско от 5%", посочиха те.

"Препоръчваме ви да продължите да намалявате позициите си в руски еврооблигации и подчертаваме особено сегмента на квази-банките, тъй като той може да понесе най-големи загуби от възможно понижение от други рейтингови агенции", смята експертът по дългови и финансови пазари от FG BCS Дмитрий Дорофеев.

"Намаляването на суверенния кредитен рейтинг на Русия за първи път в последните над пет години е негативен фактор, тъй като цената на заемите ще се увеличи значително за руския корпоративния сектор", отбелязва Стерина.

За експертите е трудно да прогнозират как ще се развие ситуацията в по-дългосрочен план, тъй като много ще зависи от степента на очакваните допълнителни санкции срещу Русия. "Първите два кръга на санкциите не бяха толкова значими, колкото очакваше пазарът, така че реакцията на участниците бе разумна", вярва Олга Стерина. "Въпреки това ако третият кръг от санкции бъде по-сериозен, спадът може да продължи да има съществен характер", отбеляза тя.

Кредитната агенция S&P понижи суверенния рейтинг на Русия до най-ниската инвестиционна степен BBB- с оглед на ескалиращия конфликт в Украйна, който застрашава икономиката на страната.

Смъкването на оценката за руската икономика с една степен дойде, след като S&P понижи прогнозата си за перспективите пред страната през март. За последно рейтингът на федерацията претърпя низходяща корекция в разгара на световната финансова криза през декември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Вероятно истинската причина на всички ,,мерки,, срещу Русия целят единствено създаването на вътрешни политически проблеми в Русия.....Нещо като предпоставки за ,,Руска пролет,,....а единствените възможни ходове на Путин да бъдат сведени до война(гржданска или друга)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Haho333
преди 9 години
Значи цената на петрола няма как да падне, за това и Американците се опитват да ударят по другите приходи на Русия - от ГАЗТА.Иначе идеалния вариант да се събори Русия е да падне цената на петрола до 30-40. Ама ще пострадат много други като Саудитска Арабия, така че ОПЕК не е навит на тази врътка. А за да невреди тази цена на Русия трайно то трябва да имаме петрол на цена 30-40 за поне 5 години, което е невъзможно.Петрола ще си стой за сега към 100, после ще скача с покачването на лихвите.Че сега се опитват да спрат доходите на Русия от ГАЗТА (да не продава на Европа). Ама и там няма как да стане.Отделно икономиката на Русия (макар и примитивна) е деферсифицирана и дори да обеднеят (те никога няма да са богати колкото ЕС или САЩ) няма как да фалират. Просто ще им падне стандарта малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Haho333
преди 9 години
Валутните резерви всъщност са 500 000 000 000 (500 милярда).А има 50 милярда излишък по бюджета на година.Така че този дълг незнам за какво им е изобщо, той не играе въобще в тяхната икономика. Там всичко е КЕШ.Те и не планират да взимат нови заеми, не им трябват при тези излишъци.Така че намалянето на рейтинга не играе въобще.Общо взето това е иконимка която не разчита на дълг (както западните) а всичко е кеш.Така че Рейтина е безмислен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Haho333
преди 9 години
Това е вярно, макар че Петрол на 60-50 е не реално. 80 е възможно.Бюджента на Русия също ще пострада и ще трябва да затегнат коланите.НО ... това няма нищо общо с Руския ДЪЛГ !!!Руския дълг като % от БВП е 7% !!!Русия няма дефицит а има излишъци и 500 000 000 валутни резерви.Да не говорим че този дълг е обезпечен с активи.Така че риска от дефолт е НУЛА.Единственият Риск е ако Русия реши нарочно да не си плати дълга.Но това е малко вероятно.Просто не мога да си обясня как може рейтинга на Русия да е 1 степен над JUNK.По тези икономически показатели рейтинга трябва да е ААААААААА.Освен ако няма политически причини намесени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Краткосрочният риск наистина е нулев, но за средносрочния и дългосрочния не съм сигурен. Ако е истина спекулацията, че Обама е навил саудитците да натиснат цената на нефта надолу Русия може да има проблем. Анализатори твърдят, че ако цената на нефта падне под 80 долара Русия ще трябва яката да орязва разходи за да си върже бюджета, а падне ли цената до 40-50 долара Путин ще трябва сериозно да пипне и пенсиите, които в момента много щедро раздава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Haho333
преди 9 години
Абсолютен БАРГИН.Риск от дефолт 0.Рейтинга е свален по политически причини. Обаче в бизнеса няма политика.Скоро хедж фондовете ще ги надушат и ще изкупят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
keizer
преди 9 години
Щом си рекъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
crammer
преди 9 години
Путин, пък, ще си създаде собствена кредитна агенция, ще си сложи едно А+++ и ще оправи нещата. Тогава всички ще си купуват само негови облигации. Капиталистите да го духат!!! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още