IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Тодоров: Само активните фермери трябва да ползват евросубсидии

Какви промени очакват земеделските производители през следващите години ще обсъждат експерти по време на Клуб Investor.bg

09:58 | 28.04.14 г. 1
Ивайло Тодоров: Само активните фермери трябва да ползват евросубсидии

Само активните фермери трябва да се възползват от големия финансов ресурс, предвиден за земеделските производители през следващите седем години. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Коментарът е по повод провеждащия се днес Клуб Investor.bg – дебат на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика”, който започва в 13 ч. в Гранд Хотел София.

Ивайло Тодоров, който е един от участниците във форума, припомни, че Европейската комисия изисква всяка държава членка да даде собствено определение какво е активен фермер. Например може да се заложи изискването от всяка площ, която се подпомага, да се произвежда продукция. Целта на формулировката е да се направи така, че да няма злоупотреби с евросредсвата, както досега.

Във връзка с първия стълб на Общата селскостопанска политика (ОСП) – директните плащания, с които се подпомага обработването на земята, Тодоров припомни, че за България бюджетът за периода 2014-2020 г. е близо 5,5 млрд. евро.

Точно при директните плащания обаче има доста промени в ОСП. Брюксел дава възможност за по-гъвкави схеми за подпомагане, като плащания, обвързани с производството и субсидии за младите фермери.

Земеделците трябва да са много наясно какво точно предстои. В момента, ако има проблем, това е липсата на конкретна информация, но това зависи и от Еврокомисията, която късно е пратила актовете, по които държавата трябва да се води, разясни експертът.

Той допълни, че предстоят важни решения. Те са свързани основно с прилагането на зелените плащания, които са една трета от средствата за директно подпомагане. Брюксел залага изискването фермерите да оставят екологично насочените площи и предлага голяма палитра какви да са те – например синори, тераси и др. България трябва да избере конкретни видове зелени терени,  така че да не загубим средства.

Рискът е да станем по-големи еколози от еколозите и да въведем толкова тежки изисквания към земеделците, че те да не могат да ги спазват, посочи Тодоров.

По повод обещаното от политиците подпомагане за най-малките ферми от 1250 евро експертът посочи, че те са приоритет и за Брюксел, за да бъде запазен животът в селските райони. Въпросът е пак в детайлите – при подпомагането да не се развали комасираното ползване на земеделските земи в зърнопроизводителните райони, посочи изпълнителният директор на АЗПБ.

По втория стълб на ОСП – Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), той посочи, че точно тук има рискове да се загубят пари.

Натрупват се негативни практики, каза Ивайло Тодоров, като посочи скандала с купените със средства от програмата луксозни автомобили, общинските проекти, където бюджетът се усвоява трудно заради проблеми обществените поръчки.

Повече подробности по темата, както и мненията и на други експерти ще научите по време на Клуб Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
polina
преди 9 години
така е активността трябвя де е критерият за финансиране. но също трябва да се вземе и под внимание и това,че не бива тежест да се поставя на големите фермери. нужно е да се намери баланс между големии и малки производители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още