IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие” изплаща над 107 млн. лв. на тютюнопроизводителите

Това е вторият транш от помощта по схемата за национални доплащания за тютюн за кампания 2013 г.

18:09 | 28.04.14 г.
Фонд „Земеделие” изплаща над 107 млн. лв. на тютюнопроизводителите

Фонд „Земеделие” започна поетапно изплащане на над 107 милиона лева на тютюнопроизводителите. Това е вторият транш от помощта по Схемата за национални доплащания за тютюн за кампания 2013 г., съобщават от Държавен фонд "Земеделие".

Средствата са разпределени по сортови групи, определени със заповед на министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Първият транш беше изплатен в края на октомври 2013г., когато тютюнопроизводителите получиха 11,5 млн. лева.

Право на подпомагане по схемата имат земеделските стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година от референтния период 2007-2009 г. Важно условие за получаване на помощта е производителите да продължават да извършват земеделска дейност.

Припомняме, че през февруари бе взето и решение тютюнопроизводителите да бъдат подпомогнати чрез минимална помощ de minimis. От програмата обаче ще могат да се възползват само тютюнопроизводители, които не се подпомагат по Схемата за национални доплащания за тютюн, необвързана с производството.

Фонд „Земеделие” изплати и 2,31 млн. лева на бенефициенти по Мярка 213 „Плащания по Натура 2000 и плащания, свързани с Директива 2000/60/ЕК – за земеделски земи”, съобщиха още от фонда. Тя подпомага фермери, които стопанисват земи в обхвата на европейската екологична мрежа Натура 2000. Всеки кандидат трябва да спазва забраните и ограниченията за конкретната защитена зона, в която попадат земите му.



Земеделските стопани получиха и почти 4,33 млн. лева по Мярка 214 „Агроекологични плащания”. По нея се предоставя помощ за биологично производство и опазване на застрашени видове.

Целта на мерките е да компенсират фермерите за някои допълнителни разходи и загуби, които претърпяват, докато се грижат за екологичното равновесие и биологичното разнообразие или да продължат да обработват земи в необлагодетелствани райони. Бенефициентите са длъжни да спазват условията за добро земеделско и екологично състояние на земята и законовоустановените изисквания за управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още