IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява през април

За подобрението допринасят нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно

11:47 | 29.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се подобрява през април

През април бизнес климатът се подобрява (с 1,7 пункта) спрямо март, което се дължи на подобрените нагласи в промишлеността, строителството и търговията на дребно, отчита Националният статистически институт.

Общ показател на бизнес климата:



Основните фактори, затрудняващи предприемачите, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостатъчното търсене.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, с изключение на промишлеността, където анкетата регистрира известни очаквания за повишение.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 1,4 пункта в сравнение с март поради по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях настоящата производствена активност се запазва, а в очакванията за дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава известен оптимизъм, който обаче е по-умерен в сравнение с предходната анкета.


Средното натоварване на мощностите през април е с 1,3 пункта под нивото от януари и достига 69,5%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

През февруари индустриалното производство у нас възобнови растежа си, като се увеличи с 0,7% спрямо януари и с 6,5% в сравнение с година по-рано. Повишението се дължи основно на преработващата промишленост за сметка на добивната промишленост и колебливите обеми при продукцията на електроенергия и газ. 

Двата поредни месеца на повишение със сигурност ще се отразят благоприятно на брутния вътрешен продукт на страната както през първите три месеца, така и за цялата 2014 г. Икономическият ръст през 2013 г. бе 0,9%, а в началото на април Министерството на финансите повиши прогнозата си за растежа от първоначалните 1,8% до 2,1%.

Инвестиционната бизнес анкета на НСИ през март обаче показа, че промишлените предприятия планират свиване на инвестициите си през 2014 г. с 6,3% след подобен ръст през миналата година. Мениджърите от частния сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 15% спрямо предходната година.

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 6,8 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.


Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5,2 месеца при 4,8 за януари. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Общата строителна продукция през февруари нарасна с 5,5 на сто спрямо февруари 2013 г. и с 0,5 на сто на месечна база. Докато тенденцията при сградното строителство не успява да потегли нагоре, гражданското все повече се очертава като двигател на общата строителна продукция в страната.

През март председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов разкри, че заради кризата строителната продукция се е върнала на нивото от 2006 г. Според Голосов рисковете пред строителния сектор остават и през тази година, като не се очаква значително подобрение.

Същевременно управляващите ще се опитат да облекчат строителните режими с ново законодателство. Целта е смекчаване на процедурите, съкращаване на сроковете и намаление на финансовата тежест за инвеститорите.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 0,8 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-умерени.


Тенденцията в търговията на дребно бе положителна и във втория месец на 2014 г., като оборотът се увеличи с 1% спрямо януари и с 9,2% в сравнение с февруари 2013 г. Възходящата тенденция, започнала в средата на 2013 г., продължава и през февруари, като дори се ускорява. Ако трендът се запази, в следващите месеци продажбите на дребно ще се върнат на нивата си от преди кризата.

Предпочитанията на домакинствата да отлагат своето потребление също оказва влияние. За първото тримесечие на годината домакинствата са спестили общо 856 млн. лв., или с 29,7% повече спрямо първите три месеца на миналата година, когато сумата бе 660 млн. лв. Само през март спестяванията на населението са нараснали с 92 млн. лв. спрямо февруари, когато се увеличиха със 114 млн. лв.

Услуги

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 1,8 пункта поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца продължават да се подобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още