IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агробизнесът очаква бърза реакция от страна на държавата за зелените плащания

Ще успеят ли стопаните да усвоят субсидиите за зелените мерки, коментираха участниците в Клуб Investor.bg

10:01 | 30.04.14 г. 2
<p>
	Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата пред фермерите през 2015 г.</p>

Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата пред фермерите през 2015 г.

Агробизнесът очаква бърза реакция от страна на държавата, която трябва да определи национални правила за зелените плащания, които са част от директните евросубсидии за земеделието. Това бе една от темите по време на провелия се в понеделник Клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика“.

Участниците във форума обсъдиха и какви предизвикателства ще срещнат фермерите през 2015 г., когато ще действа нова система за директните плащания за обработваема земя.

До 2020 г. за директните плащания предвидените средства са около 700 млн. евро. Догодина фермерите ще получават 70 на сто от тях, за да поддържат земята в добро земеделско състояние, а останалите 30 на сто, или около 12 лева на декар, само ако изпълняват новите зелени мерки.

При зелените дейности държавите членки могат да изберат алтернативи. Притеснява ме обаче решението, което държавата трябва да вземе, и то бързо, за екологично насочените площи, коментира модераторът на събитието Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Тя уточни, че първо обаче се чака окончателното решение на Европейската комисия за новия регламент.

За производителите е важно кога държавата ще определи конкретни правила за зелените мерки, стана ясно от коментар на Борислав Петков от Асциацията на собствениците на земеделски земи.

Според Кирил Величков, ръководител „Европейски проекти и финансови институции“, СИБАНК, за банките е също важно да знаят правилата за зелените плащания достатъчно рано, тъй като за фермерите пак ще имат нужда от кредитиране.

Какви са видовете екологични дейности и какво трябва да знаят фермерите за зелените мерки - вижте повече подробности във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Бързайте щото скоро ще ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
polina
преди 9 години
дано час по-скоро да бъдат обявени тези правила.няма време за губене и колкото повече неясноти има,толкова повече положението ще се обърква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още