IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските градове ще устоят на климатичните промени до 2035 година

Силното презастрояване, бавното саниране на жилищата и превръщането на градинките в паркинги са сред основните заплахи за градската среда

08:56 | 04.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бул. &quot;Витоша&quot; в София. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Бул. "Витоша" в София. Снимка: ЕК

Висока устойчивост на градската среда в България по отношение на очакваните промени в климатичните условия до 2035 година показва анализ на експерти от Министерството на околната среда и водите. Те са изготвили доклад с очаквания за това как климатичните промени ще повлияят на икономиката и развитието на страната като цяло.

Прогнозите са, че страната ще бъде засегната основно от проблемите, свързани с повишаването на средните температури, особено през летните периоди. Отражението на очакваните промени ще бъде най-вече в големите градове на България, където има и значителен като площ сграден фонд панелни комплекси. В голямата си част те не са санирани и това ще постави на изпитание живеещите в тези жилища.

Затова и сред препоръките по отношение на очакваните климатични промени е и да бъде активизирано санирането на жилищата у нас.

Освен върху сградния фонд повишаването на температурите ще има отражение и върху уличната мрежа. То се изразява основно за допълнителни разходи за технологично усъвършенстване на асфалтовото покритие. В същото време обаче по-меките зими ще спестят средства, отпускани досега за зимна поддръжка на уличната мрежа. Спестените пари ще могат да се използват за подобряване на инфраструктурата.

Анализът на градската среда, изготвен от МОСВ, показва още проблеми, които утежняват ефектите от климатичните промени. Сред тях например е лошото състояние зелените площи между блоковете. Липсата на паркоместа често превръща градинките в паркинги. В същото време обаче зелените системи в междублоковото пространство са естествен дренаж и намаляват щетите при наводнения.

Една иновация като озеленените покриви може да намали разходите за отопление, защото са естествена изолация, а в същото време подобряват микроклимата и се превръщат в местообитания на птиците, допълват още експертите. Растенията, разположени на покрива, намаляват шума и температурните амплитуди, т.е намаляват разходите на живеещите в такива блокове.

От МОСВ отчитат и още един проблем при развитието на градовете у нас – силно развитата централна част, в която е съсредоточен икономическата и социална активност. Това обаче повишава разходите за транспорт, а интензивният трафик от своя страна също е източник на емисии, които пък са в основата на климатичните промени.

Силното презастрояване в големите градове през периода 2005 – 2008 година е довело до снишаване на качеството на строителния процес. Така много новоизградени квартали са със слабоизградена инфраструктура, за сградите липсва ориентация към естествена светлина, липсва и естествена вентилация, т.е охлаждащ ефект. В кварталите често няма и стратегическо озеленяване.

Все пак, дори и при наличието на посочените слаби точки, заключението на анализа е, че българските градове са "изключително устойчиви" и в състояние да посрещнат предизвикателствата на климатичните промени в периода до 2035 година. В областта на градската среда има подготвени и влезли в сила множество нормативни актове на ЕС, свързани с климатичните промени. Като цяло обаче заложените изисквания не се прилагат масово и препоръката е този пропуск да бъде преодолян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Някои български градове ще издържат може би и повече. Трябва да се има предвид, че повишаване на температурите означава не само по-горещи лета, но и много повече изпарения, валежи и ветрове. Много по-динамични, по-стресови промени на времето. Повишените изпарения ще предизвикват често усилване на ефекта от замърсения въздух. Ветровете ще довяват мръсотия и прах от където досега не са, а по-голямата им сила ще е заплаха за стари дървета, неукрепени покриви и сгради.. По-честите интензивни валежи по-често ще наводняват непредвидената за това канализация. По-бързите и стресови промени на атмосферното налягане и амплитудите ще увеличават здравословните проблеми на много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още