IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поземлените отношения ще се отразят на евросредствата за земеделие

Докога ще продължи тенденцията да се увеличават рентите коментираха участници в Клуб Investor.bg

08:30 | 02.05.14 г. 3
Поземлените отношения ще се отразят на евросредствата за земеделие

Усвояването на евросредствата за земеделие до 2020 г. зависи много от поземлените отношения в страната. Това коментираха участници в Клуб Investor.bg, на който бяха обсъждани печелившите агростратегии при новата Обща селскостопанска политика.

Дали пустеещите земи ще бъдат върнати към производството на продукция, ако бъде въведен данък върху тях, какво се случва с пазара на земята и докога ще продължи тенденцията да се увеличават рентите – според експертите това са въпроси, чийто отговор очаква целият сектор.

Производителите твърдят, че в момента необходимите инвестиции, за да стане запустялата земя отново обработваема, надхвърлят в пъти цената на самия парцел. Затова според тях въвеждането на данък ще подтикне собствениците да се поинтересуват от наследените ниви, да ги продадат или да сключат договори за аренда.

Друга важна тема за земеделците са споразуменията, които в момента арендаторите сключват помежду си, за да обработват нивите в едно землище комасирано.

Вижте повече подробности във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
deBill
преди 9 години
това са абсолютни комунистически глупости.А помисляли сте си какво може да доведе това и вече дава първите сигнали.Чували ли сте за ветрова и водна ерозия ? Знаете ли че безконтролното премахване на полските гори ,полските ливади,горските пояси и никакви мерки против ерозията може скоро да доведе до бързо изтощаване на земята. Така както американците са успели за 130 години да превърнат 2метра хумус от горска почва в пустиня.Ако искаме да остане обработваема земя и за нашите деца и внуци държавата трябва да се загрижи за този проблем а не дали има необработваема земя.Не казвам да се върнем 70 години и заради изчезналите полски птички и животинки да върнем синурите, но замислете се за редуващите все по чести засушавания следствие унищожаването им и отсъствието на борба с ерозията .А арендаторите не ги мислете погледнете най модерната техника с която обработват замята .Няма ги потрошените "Ниви" и "Белоруси" .Накупиха си и хиляди декари собствена земя.А за земята кой ще помисли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Startraveller
преди 9 години
А когато липсват желаещи да обработват наследственото ми лозе, към което изпитвам сантиментална привързаност и не искам да пустее, но нямам и възможност да се занимавам лично с него?!? Мамини умници!!! Добре, че има Бог за такива като Вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Марияне, този безплатен обяд за, който го говориш, не е никакъв безплатен, а е следствие от данъците, които ни взимат.Първо да отбележа, това което го говорите се нарича бели петна. а те и сега се обработват. А това, което не се обработва, то не се обработва защото никой не се съгласява от страна на арендатора. Ако целта е стимул на обработка на земи, а не както 100 пъти казахте цените били високи и рентити и те и видиш ли арендатора няма кинти. И било хубаво, че станали 10 пъти цените - вместо балон. Та нормално данък необработвана земя, най-много ще цели една солидна вълна от продажби - нали това е и целта .Та като изключим сбърканите концепции, то да се приема ударно закон за комасирането и да се опростят процедурите на макс за комасиране на производителите. А ако просто целта бе да се обработват белите петна, който и сега се обработва, то тогава целта е да се прави данъчна полза, за тези които са решили да правят нещо със земята си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още