IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през март остава 13,1%

Безработицата в еврозоната и ЕС се стабилизира през третия месец на годината, сочат данни на Евростат

12:22 | 02.05.14 г. 7
Безработицата през март остава 13,1%

Безработицата в България през март е останала непроменена на ниво от 13,1%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 443 хил. българи са били без препитание през третия месец на годината, показват още данните.

Стабилна остава и младежката безработица в страната – 28,3%. Младежите на възраст 25 години без работа са 60 хил. души, показват данните на Евростат.

Агенцията по заетостта също отчита стабилизиране на безработицата. Според данните на институцията обаче нивото и е 12,2%. Агенцията обаче отчита безработицата на базата на регистрираните в бюрата по труда, докато Евростат я изчислява според икономически активните лица.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло и в еврозоната също остава стабилна през март – съответно 10,5% и 10,8%. Данните за безработицата в ЕС и еврозоната през февруари са ревизирани надолу с по 0,1%.

Подобна е и ситуацията с младежката безработица в 28-те държави от блока и във валутната общност – остава стабилна съответно на 22,8% и 23,7%.

Според оценката на Евростат през март безработните в държавите от общността са били близо 25,7 млн. души. От тях над 18,9 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Спрямо февруари безработните в ЕС са намалели с 66 хил. души, а в еврозоната – с 22 хил. души. На годишна база е отчетено понижение на броя на безработните със съответно 929 хил. и 316 хил. души.

Броят на безработните младежи до 25 години в ЕС е бил 5,34 млн. през март, от които над 3,4 млн. са граждани на държавите от еврозоната. В сравнение с март 2013 г. безработните младежи в ЕС са намалели с 322 хил. души, а в еврозоната – със 166 хил. души.

Австрия остава държавата от ЕС с най-ниска безработица – 4,9%, следвана от Германия – 5,1%, и Люксембург – 6,1%. Гърция е лидер по най-висока безработица – 26,7%, като данните са от януари 2014 г. Следва я Испания с безработица от 25,3%.

В сравнение с март 2013 г. през март 2014 г. безработицата се е увеличила в 10 държави-членки, намаляла е в 15 и е останала стабилна в 3. Най-големи ръстове са отчетени в Кипър, Холандия, Италия и Хърватия, а най-големи спадове – в Унгария, Латвия, Португалия и Ирландия.

Младежката безработица е най-ниска в Германия – 7,8%, Австрия – 9,5%, и Холандия – 11,3%, а най-висока – Гърция – 56,8%, като данните са от януари, Испания – 53,9%, и Хърватия – 49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
аз го бях смятал и бях извел термина "неработица", защото термина "безработица" е твърде неточен и е направен само за да изглежда положението приемливо. Не-работицата е над 50% от населението намиращо се в момента в пределите на страната. Т.е. безработни, малолетни,непълнолетни,инвалиди,пенсионери,бежанци са ПО-ВЕЧЕ от тези които реално работят НЕЩО. А тези които работят НЕ-ДЪРЖАВНА работа са още по-малко. Ми да чакаме прогрес. Истината е, че не сме потънали главно заради другата част, която работи навън и праща на роднините си, които най-често са родители или пра-родители (баби и дедовци). Когато тези хора лека полека си отидат (починат), ще секнат и парите на техните наследници. Тогава вече може да си говорим за криза. Това което беше до сега - беше песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Свалянето на цената на всичко, произведено в България е единствения начин за вдигане на заетостта. Няма друг начин за задвижване на потреблението у нас. Надценката, с която работи родния бизнес, особено вносителите, е рекордна в цяла Европа и е време да поеме сериозно надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
supertrader
преди 9 години
Така ще е до момента в който Германия напусне ЕС.Същата сега е с убийствено ниски нива на безработицата за сметка на останалите тъй като експортира към техните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още