IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум в производството на авточасти носи надежда за България

Бюрокрацията и лошата инфраструктура обаче спъват инвестициите в сектора, пише Ройтерс

13:04 | 07.05.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Служители в завода на Witte Automotive в Русе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители в завода на Witte Automotive в Русе. Снимка: Ройтерс

В славното си минало крайдунавският град Русе беше процъфтяващ икономически център, дом на първата търговска камара в България и наричан „малката Виена“ заради сградите си в австрийски стил.

Сто години по-късно и след десетилетия икономически упадък по времето на комунизма разположението на града на югоизточния край на Европа му помага да привлече инвеститори като германския производител на автомобилни части Witte Automotive, който е доставчик на големи компании като Ford, пише Ройтерс в анализ на сектора у нас.

Witte е една от десетина чуждестранни компании, от Япония до Южна Африка, създали бум в производството на автомобилни части, който може да подобри състоянието на най-бедната членка на Европейския съюз. България е гладна за нови, устойчиви чуждестранни инвестиции след пръсването на балона на пазара на имоти по време на финансовата криза през 2009 г. 

„Индустрията расте и интересът расте също“, коментира Тил Трукенмюлер, председател на "Аутомотив Клъстер България", в интервю за агенцията. „Има решения на големите играчи през последните няколко години да изградят нови заводи тук“.

„Работим по въпроса да привлечем производител на автомобили тук“, казва още той. „Бъдете сигурни, че ако убедим един, автомобилната индустрия тук ще се развие бурно“.

Може би обаче България все още я делят години от привличането на голям автомобилен производител, защото структурни проблеми като бюрокрация, лоша инфраструктура и слабо образование спъват бизнеса.

Тези проблеми може да попречат на сектора да преобрази икономиката на страната. Те са също и причината България да остане встрани от бума в производството на автомобили, който започна през 90-тe години на миналия век в страни като Полша, Чехия и Словакия.

Това обаче бавно се променя, след като все повече производители на авточасти са привлечени от локацията на страната, ниските данъци и разходи за труд, както и от обвързаната с курса на еврото валута.

Правителството на страната се надява да се конкурира с по-богатите страни от Централна и Източна Европа по същия начин,  по който те по-рано се надпреварваха със Запада.

В знак на промяната българското подразделение на Witte ще се мести в много по-голяма фабрика тази година. Компанията планира да удвои наличната си работна сила от около 260 работници и очаква продажбите да се увеличат до над 25 млн. евро през 2014 г. спрямо скромното начало от по-малко от 1 млн. евро през 2010 г.

„Групата ще расте, определено значително, и основният ръст ще бъде тук, в България“, споделя Томаш Индра, главен изпълнителен директор на Witte за България, във фабриката на компанията в Русе.

Показателно е, че износът в сектора като цяло е нараснал двойно до близо 1 млрд. евро през последните пет години, казват представители на индустрията в България, която формира около 4,5% от общия износ и 2,5 от брутния вътрешен продукт на страната.

Други фирми също планират да разширят дейността или да навлязат на пазара за първи път.

Френската Montupet наскоро построи втора производствена база, докато Johnson Controls има над 500 програмисти в София, които проектират информационно-развлекателни системи за автомобили. Глобални доставчици на части като американската Sensata, канадската Magna International и японските Yazaki и Sumitomo Electric също са започнали дейности.

Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Това е така защото тъпите социалисти и още по-тъпият им мизерен електорат не ядяли асфалт.Предлагам да се уморят от глад докато проядат асфалт та да изгрее малко надежда за икономическа промяна в България. Всички отдавна преди нас са открили топлата вода и най-важните предпоставки за какъвто и да било икономически растеж, само тук още на власт са хора вярващи в корупция, саботажи и подмолни партизански борби изпълнени с предателства и непредсказуемости на болни мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Инвеститорите се оплакват и от неразвитата пътна инфраструктура на страната. Основният път към Румъния и Централна Европа е през тесен, задръстен мост над Дунав при Русе, където камионите могат да чакат с часове, отбелязва агенцията.Когато влизам в България по моста, си мисля В Ирак ли съм? Да не съм някъде в Азия? Това е толкова ужасно, споделя Индра.=========================================================Оправянето на инфраструктурата е ключът към привличането на чужди инвеститори! В момента България няма нито една магистрална връзка със съседна държава :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още