IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според Путин Русия е оттеглила войските си от границата с Украйна

Руският президент призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат референдума за независимост

19:34 | 07.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Според Путин Русия е оттеглила войските си от границата с Украйна

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е оттеглила въоръжените си сили от границата с Украйна, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс. Според НАТО обаче, цитирана от CNBC, няма индикации, че руснаците са се изтеглили от границата.

Кризата в Украйна се развива по най-неблагоприятния сценарий и вината е на "организаторите на държавния преврат" в Киев, каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин каза, че кризата в Украйна може да бъде решена чрез пряк диалог между Киев и Югоизточна Украйна, предаде Ройтерс. Меркел е предложила това да стане чрез "кръгла маса", Русия е съгласна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по "декларацията за независимост" на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предаде Франс прес.

"Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия", заяви Путин на пресконференция след срещата си с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер.

Буркхалтер заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи в близките часове "пътна карта" за уреждане на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

"Пътната карта" на ОССЕ за Украйна се свежда до спиране на огъня, деескалация на напрежението, установяване на диалог и избори, каза Буркхалтер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пред журналисти вицепремиерът на Украйна Виталий Ярема съобщи, че в Украйна, особено в Одеска област, за 9 май пристигат екстремисти от Русия и контролираното от нея Приднестровие, предаде украинската държавна информационна агенция Укринформ.

"Знаем, че днес за източните и южните региони, особено за Одеска област, са изпратени групи от сепаратисти и екстремисти от Приднестровието и Руската федерация. Те ще предизвикват нещо по подобие на Одеската трагедия, но ние ще направим всичко възможно това да не се повтори", каза Ярема.

Според него се готвят провокации около честванията на Деня на победата - 9 май.

(БТА)

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
А нещата там се движат доста интензивно! Докато една шепа опълченци успяват вече няколко дни да удържат Славянск, наоколо се случват странни неща - вече втора локационна станция на ПВО в района на Донецк дава фира - неизвестни въоръжени лица са ги завзели и опожарили. Какво ли се случва във въздуха наоколо при "ослепял" въздушен контрол - влизат, излизат разни хеликоптери по тъмно, ама чии са...? хехе Защо трябва да влизат руски войски в Украйна, като там живеят достатъчно много руснаци, минали през армията. Трябват им само здрави тояги... или АК... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Скоро ще разбереш! хаха... Нали си от просветените анализатори тук, дай пак някакви опции... хаха!Аз бих казал - шах с пешката! Ето какво Путин каза - забележете - НА ЕВРПОПА!!! (Меркел и Буркхалтер), щото той с янките спря да говори: "Поискахте любезно - махнахме войските от границата, помолихте - съдействахме да пуснат наблюдателите, помолихте ни вежливо и ние помолихме вежливо сепаратистите да отложат референдума. Обаче тези хора не са ни подчинени - те са фактор в играта и имат равноправно място на масата за преговори. Ние сме до тук!"От лагера на бунтовниците почти веднага отговориха: "При цялото си уважение към Владимир Владимирович, обаче ще помислим, защото имаме и ние някои неотменими условия - от Киев да си приберат наемниците и *** от Правий и Кривий сектор, да ги разоръжат и да ги вържат здраво!"И сега топката е при американците, защото всички знаят кой държи юздите на хунтата в Киев. Или псетата в двора на верига, или продължаваме стъпка по стъпка с Новоруссия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Трудно е да се разбере каво иска Путин! Подкукороса много руснаци в Източна Украйна, много хора загинаха, а сега им казва да изчакат и той се оттегля...Играе си на котка и мишка със света :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още