IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Намираме се в началото на нов кредитен балон

Всички рисковани неща, които се случваха на пазарите през 2006 и 2007 г., се завръщат отново, посочи популярният икономист

11:29 | 09.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Намираме се в началото на нов кредитен балон

Намираме се в началото на нов кредитен балон и въпреки че не сме на ръба на голям колапс, може и да се стигне до там. За това предупреди в интервю пред Fox Business популярният с песимистичните си прогнози икономист Нуриел Рубини.

Въпреки традиционните апокалиптични прогнози, които му донесоха прякора Доктор Дуум, професорът в Нюйоркския университет и председател на Roubini Global Economics изглежда е станал малко по-голям оптимист напоследък.

Според Рубини Федералният резерв на САЩ ще продължи да държи основния си лихвен процент в близост до нулата, където ставката се намира в последните шест години.

"Този бавен процес на нормализиране ще държи кранчето на заемите отворено, предоставяйки подкрепа на икономиката. Но това също така ще доведе до рискови практики на кредитиране. Следователно един балон се надува и в крайна сметка може да се спука", посочи експертът.

Рубини в никакъв случай не е първият човек, който прави подобно твърдение. Въпросът за финансовата стабилност е една от основните критики, отправяни от редица анализатори към политиките на Фед.

Икономистът изтъкна завръщането в публичното пространство на някои от основните теми, свързани с периода преди последния финансов колапс – силните продажби на нискокачествени облигации и дългът без силни защити за облигационерите.

"Всички рисковани неща, които се случваха през 2006 и 2007 г., се завръщат отново на същото ниво, ако не и с по-голяма сила. Така че ние сме в началото на кредитен балон, но само в началото", изтъкна професорът в Нюйоркския университет.

По думите му въпреки че рисковете са неизбежни, те едва ли ще се реализират толкова бързо.

Ако това обаче не се случи веднага, кога ще стане?

Рисковото кредитиране видимо се засилва, което накара гуруто в сферата на високорисковите облигации Мартин Фридсън да коментира, че активите са "екстремно надценени". Според анализатора в Citi Мат Кинг пък, който изготви обширен доклад по темата, проблемът в крайна сметка ще доведе до нов пазарен катаклизъм, сравним с този от 2008 г.

Подобно на Рубини, Кинг не очаква крахът да се случи веднага, позовавайки се на количеството средства, които се отпускат към момента на пазара. Изглежда обаче, че инвеститори в кредитни инструменти са поставени в доста неловка ситуация, която вероятно ще търпи бурно развитие в предстоящите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Тоя обикновено пише глупости, но този път съм съгласен. Вижда се с просто око дори в нашата държава, в която колкото и нелогично да е при тези високи лихви, хората увеличават вземането на потребителски кредити!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още