IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой пречи на реализацията на "Южен поток"

Проектът ще намали цената на природния газ, прогнозираха експерти по време на дискусия в Народното събрание

15:17 | 09.05.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кой пречи на реализацията на "Южен поток"

Старите страни от ЕС и Европейската народна партия (ЕНП) са против развитието на "Южен поток", защото те не искат "бедните и не толкова красиви южни държави" да имат независими доставки на природен газ. Тази теза изказа по време на кръгла маса на тема "Спирането на "Южен поток" - удар срещу България", организирана от "Атака", в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

Според зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов за негативната представа за проекта пръст имат българи и български депутати, които дават невярна информация на Брюксел и на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Надпреварваме се кой пръв да предаде четата в Брюксел, вместо да има консолидация на обществото", допълни още той. 

България е една от най-застрашените страни при спиране на доставки от Украйна - Турция може да получи газ от още шест източника, а Гърция разполага с терминал за втечнен газ. За България "Южен поток" е единствен шанс, тъй като проектът Nabucco вече приключи, а в Черно море не може да бъде изграден терминал за втечнен газ, защото корабите не могат да преминат през Босфора, добави още Айолов.

Шанс за България Айолов вижда и в доставката на природен газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Газът от това находище обаче може да стигне до страната ни едва през 2019 година.

От "Южен поток" газът ще стигне до станцията в Паша Дере през 2015 година. Освен това договорените количества азерски газ, който ще пристигне чрез TANAP и ТАР, възлизат само на 1 млрд. куб. метра годишно, като за цяла Европа договорените количества са 16 млрд. куб. метра. През "Южен поток" ще преминават 63 млрд. куб. метра.

Въпреки че газовите връзки между Гърция и Турция не могат да бъдат алтернатива на "Южен поток", работата по тяхното изграждане се ускорява, уточни още зам.-министърът.

По време на дискусията беше повдигнат и въпросът за неприеманите от Брюксел промени в българското законодателство, регламентиращи термина "морски газопровод". Вносителите на промените - Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, обясниха, че текстовете прилагат европейското законодателство в областта. Тръбите минават през акваторията на България, но газопроводът ще влезе в територията на ЕС едва след изградената приемателна станция, каквато практика вече има при газопроводи, свързващи Северна Африка и Европа.

Причината текстовете да не се харесат на комисаря Йотингер са данните, представени от български депутати, че правителството се кани да изключи от европейското законодателство целия газопровод, преминаващ през цялата територия на страната, коментира пред Investor.bg Таско Ерменков. "ЕНП също се бори за депутатски места", допълни още той на въпрос дали има сигнали за смекчаване на позицията по повод тези промени след обясненията на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Морският газопровод навлиза в бългалската акватория и дължината на трасето е 22 километра. "Нима някой обаче очаква на 2 километра под морската повърхност да бъде изградена приемателна станция?", попита от своя страна Куюмджиев.

Изграждането на "Южен поток" ще свали цената на природния газ за България, категорични бяха експертите. Според Таско Ерменков намалението може да стигне и до 25%. От Гражданския съвет по енергетика посочиха, че в момента България плаща една от най-високите цени за природния газ - около 450 долара за хиляда куб. метра природен газ. За сравнение, за Германия цената е 300 долара, а за Италия и Франция - към 350-360 долара.

Зам.-министър Иван Айолов уточни, че е нормално цената за западните държави да е по-ниска, защото Германия има "Северен поток", а Италия е входна точка на природен газ за Европа. Айолов също очаква понижение на цената, но без да се ангажира с конкретни проценти.

Айолов отказа да коментира вота на недоверие към правителството за енергийната му политика, който се очаква ГЕРБ да внесе днес. Аргументът му е, че още не се е запознал с мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 18
dakl
преди 9 години
Нормално е да пречи този който има интерес , а единствено такъв има проамериканското лоби в ЕС и в отделните европейски страни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още