IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таско Ерменков: ГЕРБ е получила данните за задълженията на НЕК

Управляващите ще влязат в парламентарен дебат, за да докажат несъстоятелността на вота за енергетиката, заяви депутатът

11:43 | 12.05.14 г. 1
Таско Ерменков: ГЕРБ е получила данните за задълженията на НЕК

Данните за задълженията на НЕК, които ГЕРБ чака, са изпратени, въпреки твърдението на Бойко Борисов, че партията му не е получавала такива. Това каза пред TV7 депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков.

В петък ГЕРБ заяви, че внася вот на недоверие към кабинета заради проблемите в енергетиката и проваления проект "Южен  поток". По думите на Борисов от 15 дни ГЕРБ иска информация от НЕК за това какви са задълженията на компанията  в енергетиката, но до този момент им се отказвал отговор.

„Учудвам се на способността на ГЕРБ да си вкарват автоголове с тези вотове“, коментира днес Таско Ерменков.

Той беше категоричен, че управляващите ще влязат в парламентарен дебат, за да докажат несъстоятелността на каквито и да било вотове по тази тема, поискани на принципа крадецът вика дръжте крадеца.

Ерменков е категоричен, че не съществува писмо, изпратено от "Газпром" до България, в което има конкретни текстове относно законопроекта за "Южен поток".

Таско Ерменков заедно с Явор Куюмджиев са вносителите на промените в закона, където се въвежда понятието морски газопровод. По този повод срещу него се появиха обвинения, че се опитва да извади газопровода от Третия енергиен пакет на ЕС, защото текстовете изключват от европейските норми морската част на магистралните газопроводи, макар и те да преминават през българските териториални води. Според Реформаторския блок промените са вкарани под натиск от "Газпром".

Ерменков за пореден път подчерта, че с промените в Закона за енергетиката не се нарушава европейското законодателство, а се хармонизира нашето с европейското.

"Залагам си името, честта и кариерата, че такова писмо няма. Комисарят Йотингер да ме извика да му обясня на немски, ако не разбира на английски, че не нарушаваме европейското законодателство", заяви Ерменков.

"Аз лично със зъби и нокти ще се боря да се спазва ЕС законодателството – да се гарантира достъпът на трети страни до този газопровод, но това няма как да се случи на 2000 м под водата. Затова морски газопровод завършва там, където е приемната помпа на станцията на сушата, оттам нататък който може да докара газ, ще го прекара. Това го гарантирам", заяви Ерменков.

По думите му невярна е и информацията, че руската компания не иска трета страна да има достъп до тръбите.

Той обясни, че проектът е изключително сложен, в него участват три европейски държави, той не е само чисто руски – само 50% са на „Газпром“.

"От него се очаква да бъдат ангажирани над 40 банки за финансиране. Затова е необходимо да има чистота на законодателството, какви законови мерки и параметри ще се прилагат“, убеден е Ерменков.

На обвиненията на Плевнелиев, че БСП работи за интересите на Австрия и Русия, Ерменков възкликна: „Сега станахме мост между Европа и Русия, както винаги съм казвал, че България трябва да бъде.“ Той е убеден, че страната ни работи за своите интереси, в защита на интересите на Европа и в диалог с Русия.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Вчера с ушите си чух Бойко Борисов да казва че не са им дали одита и задълженията на НЕК Този човек казва че тези данни са дадени на ГЕРБ Някои от двамата лъже но както винаги няма да разберем -кой И това се случва много често Казват се коренно противоположни неща и никога не разбираме кои лъже Това не е добре За Демокрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още