IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Винена“ карта представя лозя и производители в Благоевградско и Македония

Картата дава детайлна информация къде точно се намират различните изби, какви сортове грозде преработват и какви вина правят

15:33 | 14.05.14 г.
„Винена“ карта представя лозя и производители в Благоевградско и Македония

Изработена е карта на винопроизводителите в Благоевградска област в България и източната част на Македония, предава БНТ. 

Винената карта предлага подробна информация за лозята, сортовете грозде, които се отглеждат и производителите от двете страни на границата.

Включени са около 30 винопроизводители от двата региона в държавите.

Картата дава детайлна информация къде точно се намират различните изби, какви сортове грозде преработват и какви вина правят, каза Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България и съставител на картата.

Любителите на виното могат да получат информация къде могат да опитат вино от уникалните сортове в Пиринския край “Широка Мелнишка” ,”Керацуда” и “Рубин”,както и от характерните за Република Македония ”Вранец”, ”МедерЕвка”, ”ЖилАвка”.

За да се състави картата, са обучени над 60 енолози и винопроизводители, коментира още Борислава Авджиева от Сдружение “Евроинтегра”.

Обучените са били запознати не само със специфични техники, прилагани в лозаро-винарството, но също така и с европейското законодателство и стратегиите за производство и износ на вина. Българските експерти са помогнали на партньорите си от западната ни съседка да създадат и Съюз на македонските енолози.

Картата е изработена от сдружение „Евроинтегра“ и от съюза на енолозите в България. Тя е част от проект по “Програмата за трансгранично сътрудничество”. Целта на проекта е да допринесе за по-доброто икономическо развитие на този трансграничен регион, в който винопроизводството заема немалък дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още