IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР е сезирала ДАНС, НАП и АДФИ за тежките нарушения на ЕРП-тата

От Енерго-Про обявиха, че в доклада на ДКЕВР се съдържат констатации, които дружеството не може да приеме

20:05 | 14.05.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР е сезирала ДАНС, НАП и АДФИ за тежките нарушения на ЕРП-тата

ДКЕВР e сезирала ДАНС, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и лично министър-председателя за тежките нарушения, извършени от енергийните дружества, съобщи Нова ТВ.

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов е потвърдил за телевизията, че инспекторите му ще проверяват и трите дружества. Правилото е най-напред да се направи проверка и ако се засекат сериозни разминавания в първичните данни, ще се рови в сметките на ЕРП-тата за пет години назад. Законът предвижда, в случай, че се докаже, че дружествата са завишавали разходи, за да си спестят данъци, нарушителите да платят и дължимото, и глоби.

Същевременно от Енерго-Про обявиха, че в доклада на ДКЕВР се съдържат констатации, които то не може да приеме. Изнесеният днес доклад на ДКЕВР от извършения одит в ЕНЕРГО-ПРО съдържа твърдения по повод  дейности и практики за периода от 2008 до 2013 година. През този период дружеството се намираше под постоянния контрол на всички държавни институции, натоварени с функции в енергетиката, включително под постоянния надзор и проверки от страна на ДКЕВР.

Искаме да обърнем внимание, че докладът съдържа твърдения за дейности, които са предприемани съобразно поредица последователни регулаторни решения през последните години, се посочва в прессъобщение на дружеството.В настоящия момент внасяме разяснение по няколко основни твърдения, които създават погрешни впечатления в публичното пространство.  

Така например, в доклада се твърди, че дружеството е реализирало „допълнителни приходи“ в размер на 131 милиона лева. Трябва категорично да подчертаем, че тези средства нямат нищо общо с приходите на компанията. Дружеството не се е облагодетелствало с тези средства, а напротив - това са средства, които са вложени в изпълнението на основни дейности по разпределение и доставка на електрическа енергия в Североизточна България.

Въпросните средства, необходими за дейността на компанията, не са били предвидени в ценовите решения на ДКЕВР. Поради факта, че Комисията системно недофинансираше оперативната дейност на компанията, се налагаше да се пренасочват средства от други направления, включително собствени средства на акционерите, за да се покрие недостигът и да се гарантира нормалното функциониране на мрежата и на доставката на електричество до крайните потребители. В числото на недофинансираните оперативни разходи се включват необходими и присъщи дейности като ремонт и поддръжка на мрежата, закупуване на работни инструменти и облекла, гориво и ремонти на автомобилите, заплати и осигуровки на служителите и др.

В изнесената информация прави впечатление още едно твърдение – че на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО,  са  извършени проверки на качеството на доставяната електроенергия, при които е установено, че тя не отговаря на показателите за качество. Реалните факти сочат, че извършените по време на одита проверки не са представителна извадка, тъй като не са направени на случаен признак. На практика са извършени 7 броя проверки по жалби на клиенти за колебания в напрежението в малки населени места. Отново се пропуска фактът, че тези участъци от мрежата остро се нуждаят от инвестиции, средствата за които Регулаторът постоянно съкращава през последните години.

По отношение на констатацията, че дружеството не е изпълнило заложената инвестиционна програма, трябва да поясним, че за 2013 г. ДКЕВР не е признала нито един лев за инвестиции, така че няма как ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД да не е изпълнило инвестиционната си програма, призната от Комисията. За втория регулаторен период, който е 2008 – 2013 г., признатите от ДКЕВР разходи за амортизации са по-ниски дори от отчетените през 2007 г., които е трябвало да бъдат признати в пълен размер. ДКЕВР не е признала и пълния размер на оперативните разходи за 2007 г., определяща за финансовите показатели за следващите 5 години.

Това прави невъзможно дружеството да финансира пълния размер на инвестициите, защото необходимият финансов ресурс е отивал за покриване на непризнати оперативни разходи само до нивото им за  2007 г., към които трябва да се прибавят непризнатите разходи за амортизации за същия период. Ако ДКЕВР беше признала пълния разход за амортизации за определящата 2007 г., както и разходите за амортизации на признатите инвестиции (съгласно Указанията на ДКЕВР), ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД щеше да бъде в състояние да финансира пълния размер на инвестиционната програма, съгласуван от ДКЕВР.

Учудвадващо е, че в доклада на ДКЕВР е посочена цифрата 190,444 млн. лв неизпълнени инвестиции. Те са изчислени на базата на заявените инвестиции в ценовите заявления на дружеството, които обаче не са признатите, утвърдени и калкулирани от ДКЕВР в цените инвестиции. От заявените  521,182 млн. лв от ЕНЕРГО-ПРО, Комисията е признала 388,775 млн. лв, което е със 132,407 млн. лв по-малко.

Фактите безспорно доказват, че въпреки недостатъчния обем признати от ДКЕВР разходи за инвестиции, през годините след приватизацията на дружествата, броят на непланираните прекъсвания (авариите) и тяхната продължителност са намалели многокократно. 

ЕНЕРГО-ПРО винаги е осъществявало своята дейност, съблюдавайки българското законодателство. Във всички свои действия компанията се стреми да работи ефективно и в интерес на своите клиенти. Експертите на компанията ще се запознаят задълбочено с констатациите от одита на ДКЕВР, след което компанията ще излезе с официално становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
фашист вика...плиткоумнико, ТИ си виновен и такива като теб за българският хал-просто щото простите хора си позволихте да станете по-шумни от колкото разрешава елементарното възпитание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
фашист вика...плиткоумнико, ТИ си виновен и такива като теб за българският хал-просто щото простите хора си позволихте да станете по-шумни от колкото разрешава елементарното възпитание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
подвеждащ въпрос-няма пряка връзка със случая. Сиреч-това, че на някой убиец са му откраднали нещо, не го оправдава като убиец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
На тях за всичко им е виновния подлия чужденец, капиталиСт и фашиСт.Всички други крадат, само те не.Всички други са виновни, само те вина нямат.Всички са лоши, само Русия е добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Календаре семпъл въпрос - ЕРП-тата ли са виновни за свръх затлъстялостта на НЕК , която от своя страна тласка цените на тока нагоре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Не само ами чужди инвеститори - те са вини за всичко -мнооооооого удобно . А че потопиха НЕК в безумни проект ВИНОВНИ НЯМА .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
vova4ka
преди 9 години
Ех, колко е удобно да имаш инвеститор, когото да обвиняваш за всичко и по този начин деликатно да прикриваш дългогодишното нехайството на властта. Да видим, когато дойде момента да липсват желаещи да станат ЕРП у нас, тогава кой ще е виновен. Тогава можв би потребителите ще са виновни, че друг не остава. Държавата си невинна по дефолт, остават потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Докато ЕРП-тата позволяват това не виждам какво те учудва-да не са ги назначавали. Не е луд тоя, който яде баницата. Сигурен съм, че и на запад има натиск за тия работи, но там надали ще се поддадат-значи проблема е в ЕРП-тата.И пак пропусна хората на вожда-Каратиста да не би да е на Доган човек-не, не е-на твоя шеф е:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
Ти бъзикаш ли се????? Нали един от устоите на демокрацията е върховенство на закона, а не върховенство на инвеститорите? Ако не искаме демокрация да връщаме бай Тошо и плановата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Докато любовниците на Доган и на други членове от политбюро на БСП работят из ЕРП-тата на странни длъжности, които заемат без необходимата затова квалификация НЕ си мисли че глобите променят каквото и да било, нито претендирай че това е стъпка в правилната посока за да пишем добра точка на правителството на Олигарски и Мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още