IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия планира да се превърне в регионален енергиен център

Страната ще изгради терминал за втечнен газ на о. Крък и очаква подкрепа на САЩ за съоръжението

11:45 | 15.05.14 г. 12
Хърватия планира да се превърне в регионален енергиен център

Хърватия планира да се превърне в регионален енергиен център. Един от начините е да бъде изграден терминал за втечнен газ на брега на остров Крък. Страната се надява на подкрепа от страна на САЩ за изграждане на съоръжението, което ще приема специалните танкери, превозващи втечнен газ от различни държави.

Това съобщи презицентът на Хърватия Иво Йосипович след срещата си с американския вицепрезидент Джо Байдън, пише БТА.

Един от източниците на втечнен газ е именно САЩ. Страната е фокусира към отварянето на нови канали за снабдяване с енергоносители на Балканите, като целта е да се намали зависимостта на региона от руски газ, коментира още Йосипович.

Идеята за превръщането на регионален енергиен център ще бъде представена по-късно днес по време на срещите на Йосипович с представителите на Petroleum Club в Хюстън.

Възникването на кризата в Украйна събуди апетитите на САЩ да се превърне в износител на суровина за Стария континент. В момента в страната има сериозен добив на шистов газ, който покрива вътрешното потребление. Плановете обаче са до няколко години САЩ да се превърне и в износител.

Реализацията на тези планове обаче налага сериозни инвестиции и ще отнеме няколко години. В САЩ например няма изградени инсталации за втечняване на газ. По данни на Bloomberg в момента в САЩ има само едно съоръжение – на ConocoPhilips в Аляска. Заводът обаче не работи от 2012 година насам.

Липсват и достатъчно терминали, от които да потеглят танкерите с втечнено гориво към Европа или която и да е друга точка по света. 

Остров Крък е един от най-големите остров в Адриатическо море и е популярна туристическа дестинация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ноубъл, като търговец не виждам никаква добра новина! Вместо да продаваме газ като съдружници в Южен поток и да получаваме кинти от транзита за половин Европа, ние ще купуваме газ от хърватите и ще плащаме за доставката. Остави ги тези *** за ползата от конкуренцията - аз като търгаш не виждам никаква полза от моята конкуренция...! хахаха!Ние и в момента получаваме транзитни такси от газа, който Газпром доставя през нас за Турция. Даже thanks to Р. Овч. Газпром ни плаща на принципа "take or pay" - турците ползвали-неползвали, ние си получаваме годишната рента върху договорените обеми - пари от небето! Какво ни вреди това в момента? Даже плоскоглавите, дето напоително се *** тук на тема енергетика не го знаят това! Точно толкова ще ни вреди и Южен поток!Ще ти кажа нещо - може би в целия си живот и кариера най-малко с руснаци ме е срещал живота. Доста съм пообиколил света, но спомените ми от Русия са от детството ми. Просто ги уважавам за дарбата да живеят труден живот и да успяват да останат хора. Аз обаче съм мотивиран от друго - имаме уникално географско положение, което ни е носило през вековете основно нещастия, а когато имаме шанс да го осребрим, ние прецакваме всичко с някакво дебилско тъпоглавие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Към коментар 8. Мави, дори да си прав (и особено ако си прав) това за нас все пак е добра новина. Няма да е лошо да се диверсифицират доставките, дори да е по начина, за който говориш ти. Не се притеснявай, както и да го направят няма да успеят да ни залеят с газ и така или иначе ще се налага да купуваме и от любимите ти руснаци. Нека разсъждаваме прагматично. Харесвам руснаците като хора, но към политиците им имам някои забележки. Харесвам и българите, но българските политици направо си ги мразя. Нека направят терминал за втечнен газ в Хърватия. Тъкмо ще разберем струва ли си усилията. Може да се окаже, че не е изгодно. Понеже съм морски човек знам много добре какво представляват танкерите за пренос на втечнен газ. Ако имаш желание ще ти разправям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Изкупени от кого? От Русия? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Сигурно щото фючърсите са изкупени поне за 5-6 години напред и няма голям шанс добива да се увеличи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И да решат от кой газ ще ни пращат - от техния шистов, или от тези почти един трилион куб. м., които все още внасят от цял свят. И понеже още внасят втечнен газ, сигурно само ще отклоняват танкерите от Тринидад и Йемен към Европа. Само се пита в задачата: Европа не може ли сама да си ги поръча и защо още не го е направила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Dimat
преди 9 години
До 3: Случайно да си се заинтересувал,дали ЕС е издействал от Германия,някой неин комшия да се включи към Северен поток,или там нещата са други.Там Германия си го е построила и толкова.Той си е неин.Но това не е груб монополизъм.Груб монополизъм е,когато "Газпром" си построи тръбата.Изобщо,карате я съвсем с унисон със западните "ценности".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
Rumen_
преди 9 години
Сега остана САЩ да разрешат износа на газ. Защото засега е забранен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Dimat
преди 9 години
Ало-о! Редакцията! Защо не напишете нещо относно "грандиозните" залежи от шистов газ в Полша и започналия масов добив,с който вече щяха да залеят Европа.Даже и румънците се засилиха да дупчат Добруджа,ама и те нещо замълчаха.Та,напишете нещо,или вече се издавихте в евтиния газ от Полша и Румъния.Нещо много гръмко се замъча по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Ето как в Хърватия оцениха някои случки:"Хърватският президент Иво Йосипович, който се надяваше бъдещият газопровод Южен поток да премине през територията на страната му, изрази днес съжаление по повод решението на Газпром да избере трасе през съседна Унгария. Според него страната му трябва да се отвори повече за руските инвеститори.Това е лоша новина. Това е резултатът от липсата в продължение на години на ясна енергийна политика, заяви Йосипович по хърватската телевизия. Надявам се решението да ни накара да разсъждаваме по стратегически начин, добави той. Истината е, че имахме некоректно отношение към някои руски инвеститори, което продължава и днес, изтъкна президентът.Бившият президент Стипе Месич открито обвини предишните консервативни правителства (2003-2011) за този провал заради враждебното им отношение към проекта."Сега ще гонят дивото. И ние вървим по този път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Евентуално ЕС, може да издейства правото на България да изнася газ по Южен поток! Ако зависи от българските политици, те ще подкрепят 100% монопола на Газпром :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още