IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През март Русия е свила с 20% вложенията си в американски облигации

Централната банка е оказала подкрепа на рублата или просто Русия е прехвърлила средствата в друга страна, опитват да обяснят причините анализатори

19:20 | 15.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
През март Русия е свила с 20% вложенията си в американски облигации

Обемът на притежаваните от Русия американски ценни книжа спадна с 20% през март, след като САЩ и Европа увеличиха натиска над страната и централната банка се опита да окаже подкрепа на рублата, пише Bloomberg.

Руските вложения се стопиха за пети пореден месец до 100,4 млрд. долара от 126,2 млрд. долара, отчетени през февруари, разкрива месечният доклад на Министерството на финансите на САЩ за чуждестранните притежатели на държавни ценни книжа (ДЦК), както и за международните портфейлни трансакции. Ведомството не обяснява какви са причините за действията.

Според анализаторът в TD Securities USA в Ню Йорк Генадий Голдбърг част от руските вложения може би са били използвани за интервенции в подкрепа на рублата.

През този период САЩ замрази активите на 45 физически лица, измежду които попадат главният изпълнителен директор на Rosneft Игор Серчин, и на 19 юридически лица, сред които са SMP Bank и Bank Rossiya. Администрацията на Барак Обама и лидерите на Европейския съюз заплашиха, че ще наложат санкции за някои сектори като банковия и енергийния, например.

От началото на годината руската рубла е поевтиняла с повече от 5% спрямо щатския долар. Според анализатори именно това е причината властите да разпродават американски облигации с цел да заздравят стойността на руските пари.

Същевременно през март Белгия увеличи вложенията си в американски ценни книжа с 12%, или с 40,2 млрд. долара, до 381,4 млрд. долара. Европейската страна е третият най-голям притежател на щатски дълг след Китай и Япония, разкриват още данните на Министерството на финансите на САЩ.

„Русия най-вероятно е прехвърлила вложенията си на друг попечител, като най-голяма е вероятността това да е именно Белгия“, споделя пред Bloomberg старши валутният стратег в поделението на Societe Generale SA в Ню Йорк Себастиян Гали.

През първото тримесечие руският икономически растеж се забави значително, след като сблъсъкът със Запада предизвика отлив на инвестиции.

БВП на Русия се забави до 0,9% на годишна база за периода януари-март, след като във финалните три месеца на 2013 г. скочи с 2%. Анкетираните от Bloomberg експерти прогнозираха 0,7% ръст, докато Министерството на икономиката на Русия очакваше 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ами да го направят бе микаелис, хайде най-сетне да го направят, всички чакаме....Ама на - не щат и не щат!Стискат си ги тези американски ДЦК все едно ще си ги носят в отвъдното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Интересен затворен кръг - ако рублата падне я изкупуват чужденци на много нисък курс (срещу долари или евро); за да не падне ниско Русия се опитва да поддържа курса на рублата висок (пак с долари).Да видим обикновените руснаци при цялото си патриотично настроение колко вярват на собствената си валута и икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Ако прочетеш добре статията се вижда, че руснаците продават американски ДЦК за да спасяват рублата, а не за да да санционират САЩ. С такава дребна сума и да искат не могат да повлиаят на пазара на ДЦК в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
hex
преди 9 години
Така ли? И що тогава руснаците купуват чуждестранна валута, включително долари в несвяст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
е какво не могат да си обяснят пак "анализаторите", да дават руснаците пари на заем на някой който санкции им налага е бива ли такива работи ... :))) да си продават всички US Bonds и всичкото BRICS да направи същото и довиждане със зaемите na US, а инак FED могат да си джасат стимули колкот си искат, на никой няма да пречат тогаз, зануляват се и почват на чисто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още