IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Ако растежът се задържи, заетостта ще започне да расте, но изключително бавно заради несигурността на бизнеса

13:30 | 19.05.14 г. 37
Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Тази година се очаква да е ключова за обрат в тенденциите при заетостта и безработицата. Според икономистите от Българската академия на науките (БАН), ако икономиката продължи да нараства, през 2014 г. може да се очаква увеличение на заетостта или поне пълно преустановяване на нейния спад.

Това коментира Любомир Димитров от Института за икономически изследвания на БАН на пресконференция, на която бяха представени тенденциите на пазара на труда и неравенството и бедността в България.

Ръстът на заетостта обаче ще бъде изключително слаб заради все още слабите темпове на растеж, а скоростта му ще зависи от скоростта, с която се разширява брутният вътрешен продукт (БВП), заключават икономистите в годишния си доклад.

За следващите две години – 2015-2016 г., се очаква да бъдат създадени около 100 хил. нови работни места, според прогнозата на икономистите от БАН. По данни на бизнес организациите обаче през годините на кризата бяха закрити 400-450 хил. работни места.

Бизнесът е предпазлив в разкриването на нови работни места заради все още недостатъчно стабилната и предсказуема среда. Затова и ръстът на икономиката от последните години, макар и слаб, все още не се трансформира в ръст на заетостта.

Спадът на заетостта чувствително се забавя

Любомир Димитров подчерта, че през последните години темповете на спад на заетостта значително са се забавили. Ако през 2010 г. броят на заетите се понижи с 3,9% на годишна база, през 2011 и 2012 г. беше отчетено намаление от 2-2,5%, то през 2013 г. спадът е от 0,4%.

Очакванията на икономистите от БАН са през тази година да спре да се увеличава и безработицата, която през 2013 г. достигна близо 13% и е с около 2 процентни пункта над средното за Европейския съюз (ЕС) равнище.

През миналата година обаче се наблюдава промяна в структурата на безработните – само около една четвърт от безработицата се дължи на намаляването на заетостта. По-висок е делът на безработните, които са се завърнали в работната сила и вече активно търсят работа, т. е. отчетен е ръст на икономически активните лица, коментира Димитров.

В доклада се посочва, че коефициентът на икономическа активност на населението се е увеличил до 53,9% (68,4% за населението на възраст от 16 до 65 години). За сравнение, през 2008 г., точно преди кризата, коефициентът на икономическа активност на населението беше 52,8% (67,8% за населението от 16 до 65 години).

Работната заплата – слаба връзка между производителност и растеж

Експертите отчитат, че през 2013 г. се наблюдава известно забавяне на ръста на номиналната работна заплата в сравнение с предходните две години. Според Любомир Димитров има няколко фактора, които обясняват забавянето – продължаващата икономическа несигурност въпреки отчетения растеж, преструктурирането на заетостта (забавя се темпът на съкращения, включително и на нископлатените работници), както и заради административните мерки на правителството за „изсветляване” на икономиката, които имат двуостър ефект.

Политическата несигурност и слабата инфлация също са сред факторите, които забавят ръста на заплатите, подчертават икономистите.

Според данните средната годишна заплата за страната през 2013 г. е достигнала 9 690 лева, което в номинално изражение е с около 5% повече спрямо 2012 г. В обществения сектор средногодишната заплата през миналата година е достигнала 10 073 лева, а в частния – 9 555 лева, отчитат икономистите.

Връзката между доходите, производителността и растежа остават слаби, подчерта проф. Васил Цанов от Икономическия институт при БАН. Според изчисленията от 2011 г. ръстът на реалната работна заплата изпреварва този на реалната производителност на труда, измерена чрез физическия обем на БВП, произведен от един зает. В резултат през последните години нараства индексът на разходите за труд, заключава се в доклада на икономистите.

Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
Доколкото дочувам има търсене на работна сила най-много за outsourcing, разбирай low value added неща, където идеята е да минимизираш разхода за труд - не качество, не уникално умение, а евтин труд (мизерия). С тия темпове на растеж ще ни трябват 7-8 години да стигнем нивата от преди кризата, сигурно още две-три за да стигнем страни като хърватска примерно..вече ще съм на 41-44..а за нещо повече?..внуците?..ако изобщо ги правим тук?...пълна трагедия..извинявам се за песимизма, но такива са фактите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
както вече коментирах под друга статия, каква връзка между заплата и производителност се търси при положение, че повишението на заплатата идва от намаляване на дела на нискоквалифицираните (нископлатени) работници в средната и (в голяма степен произтичащото от това) "изсветляване на икономиката (защото служители в банки, държавни учреждения и пр и пр. не крият доходи..или поне не толкова), а не от повишение на заплатите. Мизерията е пълна, макар и стабилизирана в някаква степен, това са фактите. А трагедията е, че именно стабилизираната мизерия в момента се очертава най-големия икономически + на Българиа..ужас!! А горчивата истина е, че България си остава кофти място за живеене и скоро няма да се подобрят нещата :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Раздвижване има , и то е видимо за всеки който се занимава с реална икономика (дейност) . Повечето писачи обаче са далеч от това и затова кат няма кво да напишат го обръщат на политика . Жалко за форума но факт п.п. Ако влизаш по често , ще е по интересно . Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Че работата на НСИ е под всякаква критика е очевидно. Че в сивия сектор на икономиката оцелява съществена част от трудоспособното население също е факт. Тук обаче си спорим дали има някакво оживление на пазара на труда, или това са измислици. Има оживление, и дай боже да продължи така. Всякакви политически интерпретации на случващото се вече ще отминавам без коментар. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
Статистиката няма как да хване сивия сектор , а той е огромен в бг и добре че е той :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Не се осланяй много на числата на ЦРУ. Погледнах по-внимателно разбивката им и установих, че са в пълно заблуждение или някой чиновник из Ленгли е бил на нещо повече от трева. Данните за раждаемостта са налице в масивите на НСИ. Отвъд океана викат, че лицата под 15 години са 980 000. Близо до данните на НСИ за живородените за периода. Близо, ако приемем, че 10% от популацията не доживява 14 години или побягва от територията, и тогава онези в ЦРУ са прави. Не са. Война няма на територията. По интересни са другите данни. Във възрастовата група от 25 - 54 са над 2.9 милиона, а до 64 още 900 хиляди. Общо - 3.8 милиона в трудоспособна възраст по данни пак на същите разузнавачи. Работна сила, пак според тях - 2.55 милиона Значи - 1.25 милиона инвалиди(минимум)? Още 700 000 на легло с придружител от групата 14 до 24 години? Глупости разбира се, зашеметяващи, дори да ползваме сбърканите числа из масива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Да! Объркал съм реда. Не е умишлено. Числото не е 67.2%, а 63.5%. Благодаря за поправката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
GreatApe
преди 9 години
"Равнището на заетост във възрастовия диапазон 20 - 64 години в България е 67.2% при равнище в ЕС от 68.3%." Грешиш, 67,2 е за Белгия. Ние сме 63,5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Очевидно ти просто си изгубен в превода или се правиш, че не разбираш за какво става въпрос. Employment rate for the population aged 20 to 64 значи процент на заетите на възраст между 20 и 64, като ТУК ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕЦАТА СА ИЗКЛЮЧЕНИ, а аз ги считам в долната сметка и противоречие няма. Колкот точно са работоспособните хора (labor force) у нас горната статистика мълчи и говори само с %. ЦРУ счита, че у нас има 2.6 млн. работоспособни хора общо на възраст 18-64г. СБ счита те са 3.3 млн, но на възраст 15-64г без да се считат инвалидите обаче. Като се извадят децата между 15-17г и инвалидите се получава, че според СБ у нас има максимум 2.8 млн. работоспособни хора. Спокойко бихме могли да считаме, че у нас има едва малко над 2.6 млн. общо работоспосбни, от които 350 хил. безработни и 2.3-2.4 млн. заети. Смешно е да се твърдят числа от порядъка на 3.5 млн. от които 3 млн. заети. У нас на 1 работещ се падат малко под 2 неработещи това не може да го отрече никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 6
Graf
преди 9 години
Имате затруднения да осмислите елементарен текст. Функционалната грамотност е ниска, което прави диалога още по-томителен. Възрастовият диапазон 20 - 64 не обхваща цялото население на страната. 2350 пък е нещо което плува само във вашите фантазии, та не ми се мисли какво търсите с действието 2350/6950Викате, Ренета лъже? Защото данните за заетите, които съм цитирал с линка са от нейният период. "Опорната точка" пък е от Евростат. Може и с тях да се заемете: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-19052014-BP/EN/3-19052014-BP-EN.PDF Преброяването пък бе извършено по времето на предшественицата на Ренета. Та няма как Инджова да е уволнена заради това. И във времето не се ориентирате добре, значи прекратяваме тази срамна история. Все пак форума не е лечебница. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още