IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще получи един български град, ако стане Европейска столица на културата

Все още не е ясно каква ще е финансовата подкрепа на държавата към него, посочва Светлана Ломева

10:33 | 25.05.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;sofia2019.bg</em></p>

Снимка: sofia2019.bg

Все още не е ясно какво ще бъде финансовото участие на държавата в подпомагането на града, който от българска страна ще спечели престижната титла „Европейска столица на културата“, ако има такъв. Това заяви директорът на Асоциация за развитие на София Светлана Ломева по време на представянето на проучването „София – град на творческата икономика“, дело на Обсерваторията по икономика на културата.

Ломева разкри, че Талин, който печели титлата през 2011 г., е получил 50% от средствата си от общинския бюджет, а 29 на сто са дошли от националния. В България обаче няма регионално ниво, което да може да финансира участието в инициативата, а това означава държавата да осигури около 60% от средствата, уточни експертът.

Според Ломева подобно нещо обаче не е възможно, а е реалистично от националния бюджет да се очакват около 30% от необходимите средства.

Една изключително добра тенденция Ломева вижда в това, че бизнесът все повече насочва вниманието си към културния живот. Тя разкри, че фирмите са станали изключително активни в тази посока и предлагат множество свои пространства, които да бъдат използвани за творчески изяви.

„Както казват мнозина, ако бизнесът подкрепя една инициатива, то тя има смисъл“, допълни Ломева.

Според нея предприятията осъзнават, че чрез подобни инициативи могат да превърнат в център на внимание местата, където те правят бизнеса си. Като пример за успешни проекти тя посочи „Зона култура“ в София, която връща живот на изоставени и пустеещи градски пространства, населвайки ги с културни събития, които привличат голям поток от хора.
По думите на Ломева едва 30% от Европейските столици на културата са били успешни на европейско ниво, а ролята на София ще бъде да допринесе за развитието на тази инициатива.  Според директора на Асоциация За развитието на София градът подготвя устойчиви политики, които са развивани с времето.

„Трябва ни титла, за да постигнем това, което сме заложили“, категорична е Ломева.

Възможностите

Тя твърди, че в Югозиточния регион има културни маршрути, които не се използват, а именно те трябва да бъдат активно включени, когато става дума за кандидатурата. Те ще осигурят и така необходимата децентрализация на културните събития и дейности, тъй като голяма част от тях са концентрирани в столицата.

До момента по проекта, свързан с кандидатурата за Европейска столица на културата, са се включили общо 450 доброволци в рамките на София и Югоизточния регион. Проведени са 42 обществени дискусии, анализи и изследвания.

Едно от най-големите предизвикателства в рамките на кандидатурата Ломева вижда в липсата на достатъчно партньорства, копродукции и консорциуми в областта на културата. Според нея липсват достатъчно български проекти, които се представят на европейско ниво, а титлата би означавала точно това да се случи на практика.

Целите

Една от най-важните цели, които София и Югоизточния регион си поставят с кандидатурата за Европейска столица на културата 2019 е да се премине от създаването на календар със събития към управление на културни процеси. Това предполага активно гражданско участие в културния живот и създаването на културен капитал за града. Сред целите е превръщането на София от град в Европа в европейски град. Титлата би означава възможност за решаване на повече проблеми в сферата на културата и значително повишаване на човешкия потенциал в областта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Какво ще се получи ..По принцип за да се 'получи' първо трябва да се 'предостави' -'проектира', 'обсъди'р 'широко коментира' и т.н. Като слушах един велик 'градоустройственик' в спора по телевизията за центъра на София ми ставаше лошо. Имаше там някаква реплика: 'едни поляни, едни фонтани' - явно визираше фонтана пред президентството или може би жалките остатъци от градска градина.Този човек не знам дали е добре, но като не му харесва да проектира ландшафт и има нещо против фонтите пред Президентството и градинката пред Народния театър може да премести там паметника на 'Освободителите', но тези нещастни остатъци от зелени площи са последната надежда на града да не се превърне в абсолютен бетонен възел на Вселената -като Слънчев бряг например, който навремето имаше великолепна морска градина и която в резултат на приказки от рода на 'едни поляни, едни фонтани' беше тотално бетонирана, в степен до която подпийнали англ.туристи може да скачат от балкона на хотела директно в морето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
HristoSpasov
преди 9 години
Че кой друг град освен София има този огромен културен потенциал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
stanruseva
преди 9 години
Що за негативизъм? Като София е сива и неприятна, защо толкова много хора искат да живеят в нея? Тя не случайно вече се задъхва... Иначе е толкова очарователна и обаятелна, но не всички могат да я видят от тази й страна. Май трябва да им помогнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
stanruseva
преди 9 години
Що за негативизъм? Като София е сива и неприятна, защо толкова много хора искат да живеят в нея? Тя не случайно вече се задъхва... Иначе е толкова очарователна и обаятелна, но не всички могат да я видят от тази й страна. Май трябва да им помогнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
hristok
преди 9 години
Стига с тази София, не се ли наядохте вече, то бива, бива наглост ама нямате наяждане-ненаситници такива !!! Има и други градове в Б-я освен силно замърсената, сива , неприятна да живеене и др.- София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още