IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската филмова индустрия е сред най-бързо развиващите се в ЕС

Расте броят на заетите в културата, но намаляват преките чуждестранни инвестиции в сектора

17:39 | 20.05.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Българската филмова индустрия е национален феномен, тъй като е сред най-бързо развиващите се пазари в Европейския съюз, заяви директорът на Обсерватория по икономика на културата Диана Андреева по време на представяне на изследването „София – град на творческа икономика“. По думите ѝ почти 100% от сектора са концентрирани на територията на столицата, а прирастът на индустрията между 2008 и 2012 г. е 88,1% за страната.

Във връзка с позитивните резултати София кандидатства за Творчески град на киното, разкри Андреева. По думите ѝ през годините са отказвани кандидатури на градове като Холивуд и Лос Анджелис, но София има реален шанс да спечели, тъй като динамиката на развитие на филмовата индустрия е изключително голяма.

Директорът на Обсерватория по икономика на културата уточни, че през последните години всеки лев, инвестиран във киното у нас, се мултиплицира пет пъти през пазара.

„Филмовата индустрия е единственият сектор, който успя да увеличи икономическия си принос двойно само за пет години“, уточни Андреева. Само прирастът на заетите в киното между 2011-2012 г. е 13,9%, сочи изследването.

Икономически принос на културния сектор

На национално ниво секторът, включващ изкуства и занаяти, културни, творчески индустрии и културно наследство, се нарежда на осмо място по принос към икономиката на страната. По думите на Андреева добавената му стойност е прехвърлила 4% през 2013 г., тъй като данните за 2012 г. показват стойности, близки до тези.

„В Столична община изкуствата и наследството, културните и творческите индустрии, както и културният туризъм продължават да заемат четвърто място по добавена стойност в икономиката на града“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите ѝ те се нареждат след сериозни сектори като банково дело и търговия, затвърждавайки позицията си вече пет поредни години.

Позовавайки се на проучването, Фандъкова разкри, че над 50% от сектора са концентрирани именно в Столична община, а всяко десето предприятие в София е предприятие на творческата икономика.

Според Диана Андреева увеличаващият се икономически принос на сектора в Столична община (7,47% през 2008 г. и 7,89% през 2012 г.) се дължи на съчетаването на различни подпазари, което по-късно е довело до естественото възникване на клъстери. Андреева смята, че икономическият принос на изкуствата и наследството, културните и творческите индустрии, както и на културния туризъм за 2013 г. ще е категорично над 8%, макар официалните данни за годината все още да не са ясни.

Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
oslo
преди 9 години
Да бе, софтуер, видео игри, дизайн и реклама, медии са филмова индустрия или въобще култура, когато стана трамвай и ви возя из центъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Тя май опипа, каквото можеше, преди години и сега просто няма накъде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
"Позитивните тенденции в сектора показват бурно развитие, макар и при липса на достатъчно преки чуждестранни инвестиции, при недостатъчна децентрализация и финансови ресурси. "още един сектор в който "Държавата" не е е пипала и регулирала , и виждаме резултата от това...вече почти не се срещат мрънкащи "творци"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
"Бързо развиваща се". Смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още