IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са шпионирали централите на международни организации във Виена

Виена е важен пункт за американското разузнаване заради над 17-те хиляди дипломати в града

12:23 | 22.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ са шпионирали централите на международни организации във Виена

Централата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е един от обектите, които Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) шпионира, пише във водещия си материал от четвъртък австрийският всекидневник Die Presse. 

Изданието се позовава на журналиста от германското списание Spiegel Холгер Щарк, който има достъп до архивите на бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън. Според Щарк „външнополитическите цели“ на ОССЕ са следени с приоритет 4, а всичко, свързано с „контрол и търговия с оръжия“ е следено с по-високия приоритет 3. Документи с подобна степен на приоритет се предоставят на американските министри на външните работи и на отбраната. 

ОССЕ е спомената в рамковия документ за приоритетите на разузнавателната дейност от 9 април 2013 г.  



Украинската криза съживи организацията след години на спадащо значение като платформа за обмен между Изтока и Запада. По време на Студената война именно това беше най-важната задача за предшественика на ОССЕ - Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Според този документ обект на интерес с четвърто ниво на приоритет е външнополитическата дейност на организацията, а въпросите за контрол над въоръженията са отнесени към третото ниво", отбелязва Die Presse.

Вестникът припомня също, че преди време Агенцията за национална сигурност е успявала да проникне в компютърната мрежа на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с помощта на троянска програма, а очевидно и да внесе "бръмбари" в централата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), на която спецслужбите на САЩ са дали най-висок приоритет.  Мрежата на ОПЕК е била успешно шпионирана с помощта на специалния инструмент Quantum-Insert. С него целевият сайт се отразява, а компютърът, от който се придобива достъпа, се инфилтрира със зловреден софтуер.

Освен това, смята Щарк, американците са успели да се закачат към инфраструктурния възел на интернет, разположен във Виена, и да източват информацията, преминаваща по магистралния оптичен кабел.

Виена е важен пункт за американското разузнаване, подчертава Die Presse. „Тук живеят над 17 хиляди дипломати и всичко подсказва, че международните организации, а също руското, иранското и севернокорейското посолства, са негови главни мишени", добавя вестникът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
УСА да подслушават? Невъзможно! Тази така добра демократична страна не може да върши подобни нарушаващи човешките права действия. Автора на статията сигурно е червен надничар! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още