IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Вавилонска кула на Европа

ЕП ще бъде по-шумен, по-буен, по-объркващ и труден за работа след изборите, пише FT

08:37 | 26.05.14 г. 3
<p>
	Единственият начин ЕП да започне законодателна дейност е сформирането на широка коалиция между ЕНП и социалистите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Единственият начин ЕП да започне законодателна дейност е сформирането на широка коалиция между ЕНП и социалистите. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) ще стане по-шумен, по-буен, по-объркващ и труден за работа след изборите, пише FT в свой коментар. Скокът в подкрепата за антиевропейските партии вдясно и ляво в държави като Франция, Великобритания и Германия оставя институцията без никакво ясно мнозинство от двете страни на политическия спектър.

Седмиците на политически препирни изглеждат неизбежни, тъй като новите членове на ЕП се борят да сключват съюзи с странни партньори, а най-големите партии се борят за мнозинство, за да се определи кой ще бъде следващият президент на Европейската комисия (ЕК). Първите дискусии ще се състоят утре, когато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се събират на неформална вечеря.

Може да има и продължителен застой между парламента и Съвета на ЕС, за да се реши кой да замени Жозе Мануел Барози. Това изправя Барозу пред перспективата да работи още известно време.

Вниманието на всички обаче е фокусирано върху възхода на популистките партии, въпреки на Стария континент като цяло картината е смесена и подкрепата за тях – твърде различна. В Германия например - страната с най-голям брой членове на Европейския парламент, евроксептичната Alternative für Deutschland не се очаква да вземе повече от няколко места, а в Италия Демократическата партия на премиера Матео Ренци води убедително пред “Движение пет звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило.

Във Франция и Великобритания обаче - две от трите най-големи електорални групи след Германия, евроскептиците си гарантираха потресаващ дял от гласовете на избирателите. В Гърция – държавата с най-сериозните бюджетни ограничения заради кризата, антиевропейският вот се раздели между крайната левица СИРИЗА, която води в резултата, и крайнодясната “Златна зора”. 

Въпросът, който стои пред евроскептиците, е дали ще могат да направят някаква сериозна разлика в политиката на Европарламента. Партиите са коренно различни, с малко връзки помежду им. За да спечелят внимание, те трябва да образуват политически групи с поне 25-ма членове в най-малко седем различни държави-членки. Дори и тогава има вероятност да бъдат разделени в три или четири групи. 

Дясноцентристката Европейска народна партия – своеобразен “дом” на канцлерът на Германия Ангела Меркел, но не и на британските консерватори на Дейвид Камерън, ще продължи да бъде най-голямата група в Европейския парламент (212 места според прогнозите).

Групата на социалистите център-ляво се очаква също да вземе значителен дял от местата в ЕП благодарение на широката реакция срещу икономическите ограничения и рецесия в южната част на Европа, но според ранните прогнози те ще са по-малко от 200.

Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Ревностен социалист и русофил да цитира толкова често Библията?????????Аз пак да те питам това някаква твоя шизофрения ли е или обикновеното социалистическо двуличие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Вавилон, Содом и Гомор, трети пол... неслучайни аналогии с предизвестен край! И там преди да ги затрие, Господ е пращал на хората знаци и сигнали да се замислят, но и там основен мотив е било правото черво... хехе!Човечествето явно е програмирано да стига до едно място там да се рестартира... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Колко ли още статии ще излязат, целящи да внушат че проблема е в партиите и политиките, а не в онова което се крие зад тях - лобизъм, корупция, манипулация и изкривяване на икономиките, олигархия, концентрация на власт и пари... За това е протестния вот и ще става все по-силен, докато тези причини не спаднат до нормални граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още