IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари получават отсрочка за придобиване на специалност

Поправката в законопроекта е внесена от председателя на здравната комисия Нигяр Джафер

11:30 | 28.05.14 г.
Личните лекари получават отсрочка за придобиване на специалност

Лекарите без придобита специалност ще могат да практикуват като семейни лекари и след 1 юни 2014 година. Работата им е напът да бъде регламентирана с предложените последни промени в проект за изменение на Закона за лечебните заведения и в преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето, публикуван на сайта на Народното събрание на 27 май.

Изработените от Министерски съвет промени бяха внесени в Народното събрание още на 13 май, когато депутатите бяха вече във ваканция заради евроизборите и на практика нямаше заседания.

С предложените поправки се предлага срокът за придобиване на специалност да се удължи с 1 година, а записалите специализация през този период да могат да работят още 5 години, докато придобият специалност, за да не загубят практиките си.

Припомняме, че на 1 юни изтичат сроковете, в които всички общопрактикуващи лекари трябваше да са взели специалност „Обща медицина“, за да продължат да работят. По информация на Сдружението на общопрактикуващите лекари става въпрос за около 1 700 лекари.

Вносители на законопроекта са председателят на парламентарната здравна комисия с председател Нигяр Джафер и депутатът Тунчер Кърджалиев.

Предложението ще бъде обсъдено от здравната комисия в Народното събрание на заседанието й утре, 29 май. Законопроектът трябва да премине две четения в комисиите и гласуване на първо и второ четене в пленарната зала, след което текстовете да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Предложението е промяната да влезе в сила от 3 юни.

Преди дни Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, заяви, че може да има забавяне в приемането на поправката, но личните лекари ще приемат пациенти, тъй като имат договори с НЗОК и няма да спрат да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още