IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината Skype ще превежда „на живо“ от и на 40 езика

Microsoft трябва да представи на пазара поне един важен продукт от „пост-пост-PC" ерата, смята ръководителят й Сатя Надела

11:54 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До края на годината Skype ще превежда „на живо“ от и на 40 езика

Новият главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела счита, че компанията му е изправена пред големи предизвикателства. По думите му технологичният концерн трябва да представи на пазара поне един важен продукт от „пост-пост-PC" ерата, като при това той трябва да идва от самата компания, а не от придобиване.

По време на браншовата конференция Code Conference Надела заяви, че софтуерният гигант трябва да разработи нова технология, която да е най-малкото равностойна на трите съществуващи стълба на бизнеса на Microsoft - операционната система Windows, сървърния бизнес и софтуерния пакет Office. „Време е да изградим следващото голямо нещо", заяви Надела, цитиран от Wall Street Journal.

Какво точно трябва да бъде това голямо нещо, Надела не издава. Но в едночасовата си реч той описва редица нови програми и услуги, които са в процес на разработване – от нови технологии за търсене до превод в реално време по Skype, който той демонстрира на сцената.

Надела обяви, че Microsoft работи над един по-интелигентен вид на уеб търсене, който може да разпознае онова, което потребителят иска да направи, например да гледа филми или да слуша музика. Той трябва да получава предложения, които да са в широк спектър от дейности и интереси. „Вместо да се налага да търсите информацията, информацията ще ви намери", каза той. 

Важна движеща сила зад всички бъдещи нововъведения са и данните, които са генерирани от хората чрез използването на мобилни устройства, уеб сайтове и компютри. Разпознаването на речта става по-добро с повечето информация, която се събира от хората.

По време на демонстрация на сцената бе направен симултанен превод на разговор по Skype между двама служители на английски и немски език. Според Надела технологията засега може да превежда от и на 40 езика. В края на годината те ще бъдат достъпни безплатно за всички потребители на Skype.

Според Microsoft в момента Skype има над 300 млн. месечно активни потребители. „Искаме да сме сигурни, че всеки от тях ще може да комуникира с всеки без езикови бариери“, заяви Надела, цитиран от BBC. Базираният в Редмънд концерн обаче не уточнява дали тази услуга ще се предоставя безплатно или срещу такса.

Технологични пионери, като Стив Джобс, провъзгласиха "пост-РС" ерата, в която настолните компютри се заменят все повече от мобилните устройства. Сега според Надела Microsoft иска да е в челните редици на следващия етап от еволюцията. Важно е по думите му хардуерът да се свързва по-добре с онлайн услугите и компютрите. "Ние сме в началото на една пост-пост-PC ера", каза Надела. „Сега е налице един свят на множество устройства. В него се изграждат софтуерни платформи и приложения, обхващащи голям брой устройства".

Надела е едва третият шеф в историята на Microsoft. В момента компанията се издържа предимно от софтуера, което се основава на историческата доминация на персоналните компютри и сървърите. В новите области, като например смартфоните и таблетите, Надела все още трябва да докаже, че Microsoft може да бъде повече от нишов играч.

За своите близо четири месеца начело на Microsoft Надела вече си спечели много похвали от страна на служителите и вътрешни за индустрията източници, тъй като самият той е показал желание да скъса с някои стари традиции. През март компанията представи версия на своя Office пакет за iPad на Apple. Преди това Microsoft предоставяше Office само за таблети с нейната собствена операционна система Windows.

По време на конференцията Надела бе най-ясен по отношение на това, което Microsoft няма да направи. В това влиза разделяне на бизнеса с конзолата Xbox. „Нямаме намерение да направим нещо различно с Xbox, от това, което правим днес", заяви той. Компанията също така не планира да продаде технологията за търсене Bing на партньора си Yahoo, макар че нейният пазарен дял е само около 18 на сто.

Сред многото предизвикателства пред Надела е и интегрирането на подразделението за мобилни телефони на Nokia и по-нататъшното развитие на продукти, като таблета Surface. При това Надела призна, че има напрежение между Microsoft и хардуерни компании, които използват софтуера на концерна. Но групата понякога трябва да представя собствена техника, за да насърчава новите технологии и да създава нови бизнес модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още