IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за забавяне на глобалната търговия

Износът на държавите от Г-7 и БРИКС се е понижил средно с 2,6% през първите три месеца на годината, сочат данни на организацията

15:45 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР предупреждава за забавяне на глобалната търговия

Износът и на развитите, и на водещите развиващи се икономики рязко се е забавил през първите три месеца на годината, сочат нови данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от FT.

Данните показват, че износът на държавите от Г-7 и БРИКС се е понижил средно с 2,6% през първото тримесечие на годината в сравнение с предходните три месеца. За същия период вносът се е забавил средно с 0,1%.

Данните потвърждават опасенията, че глобалната търговия се е забавила в началото на 2014 г., въпреки прогнозите на Световната търговска организация (СТО) за ускоряване на растежа след няколкото тежки заради кризата години.

Според Холандското бюро за анализи на икономическите политики световната търговия се е забавила с 0,8% през първото тримесечие спрямо първите три месеца на миналата година.

Миналия месец Световната търговска организация повиши прогнозата си за ръста на глобалната търговия през 2014 г. до 4,7%, като се мотивира с ускоряващото се възстановяване на Европа и САЩ. Организацията обаче предупреди, че заради геополитическото напрежение в Украйна има риск прогнозите да не се осъществят, както и от забавяне на развиващите се икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още