IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 13,6% от устройствата с Android ползват най-актуалната версия KitKat

Фрагментацията на различните версии на софтуера и липсата на бързи актуализации до новите версии е сериозен проблем на Android

10:46 | 06.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Само 13,6% от устройствата с Android ползват най-актуалната версия KitKat

Разпространението на най-новата версия на мобилната операционна система Android – KitKat, напредва доста бавно. В момента тя се ползва от едва 13,6% от всички устройства с тази система, показват данни на Google, събрани на база влизалите в Google Play Store устройства в седмицата, приключила на 4 юни.

Все пак Android 4.4 KitKat продължава да увеличава дела си, но това става изключително бавно – версията имаше нужда от цели 7 месеца, за да прескочи границата от 10%-ен дял. В началото на май разпространението на KitKat възлизаше на 8,5%, а в началото на април – на 5,3 на сто.

Именно фрагментацията на различните версии на софтуера и липсата на бързи актуализации до новите версии бе един от сериозните проблеми на Android, засегнати преди броени дни по време на конференцията за разработчици на Apple WWDC от главния изпълнителен директор на концерна Тим Кук. Той показа данни, според които 90% от всички собственици на устройство с iOS използват най-актуалната версия за нея, докато при Android едва 9 на сто са с KitKat. Според статистиката на Google делът всъщност е малко по-висок, но далеч по-малък от този при конкурентната платформа. 

В случая с iOS базираният в Купертино Apple контролира както хардуера, така и софтуера, а с това и целия процес по актуализацията от началото до края. При устройствата с Android обаче Google представя само актуализациите за своята операционна система. Производителите на устройствата и мобилните оператори трябва след това да тестват новите версии и едва след това ги допускат за инсталиране. Освен това те самите имат собствени времеви планове и срокове.

С последния ръст KitKat надмина разпространението на Android Ice Cream Sandwich, който след загуба от 1,1 пункта спрямо предния месец вече е инсталиран на 12,3% от устройствата.

Предходната версия Jelly Bean (58,4%) продължава да бъде най-популярното издание на Android, въпреки че вече е на няколко години. Но тя продължава да губи пазарен дял – преди месец тя бе инсталирана на 60,8% от устройствата.

Въпреки бързото напоследък разпространение на KitKat Android си остава една силно фрагментирана платформа. Главната версия и различните подверсии на Android 2.2 Froyo до 4.4 KitKat все още може да се намерят на различни по-стари устройства. Това е проблем преди всичко за разработчиците, които трябва да напасват приложенията си за различни големини на екраните, хардуерни компоненти и редица други фактори. 

Версиите на платформата, данни: Google

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
kakapena
преди 9 години
http://***.androidbg.com/ В случай като и се до тук работи смартфони поскъпен хиляди в живота най-приятен ден в нейни живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още