IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гласът на Русия": ЕК не може да спре "Южен поток"

Акционерите в проекта ще направят всичко възможно да изградят газопровода, се казва в коментар на радиото

16:37 | 07.06.14 г. 4
"Гласът на Русия": ЕК не може да спре "Южен поток"

Въпреки всички опити "Газпром" да бъде принуден да капитулира, Европейската комисия не може да блокира изграждането на газопровода "Южен поток", се казва в коментар на радио "Гласът на Русия", пише БТА.

Акционерите на газопровода - националните правителства и енергийните компании, ще направят всичко възможно да осуетят всякакви опити за спиране на проекта, които са в услуга на американските интереси в Европа, подчертава авторът.

Членовете на Европейската комисия знаят, че техните мандати изтичат и се опитват да си гарантират, че ще бъдат наети от академичните американски институти или от проамериканските мозъчни тръстове в Европа. Тези институции им предлагат щедри възнаграждения и нулева отговорност, което ги прави идеални работодатели на бившите бюрократи.

Ключът към бляскава кариера в проамериканските институции е омразата към Русия и някои европейски бюрократи нямат нищо против да се ангажират с позиции, които противоречат на всякаква логика, на здравия разум и на основните дипломатически принципи, се казва още в анализа.

Гюнтер Йотингер, например - еврокомисарят по енергийните въпроси, заяви пред журналисти, че позицията на ЕС за "Южен поток" ще зависи от руската политика спрямо Украйна. Той обаче не обясни причините, поради които изграждането на един тръбопровод, който не пресича Украйна, може да зависи от руските политически решения, отнасящи се до кризата в Украйна, продължава коментарът.

Реакцията на "Газпром" беше бърза. Шефът на компанията - Алексей Милер, изтъкна, че Еврокомисията е превишила пълномощията си и че тя не може да принуди европейските страни да се откажат от участието си в проекта. Неотдавна "Газпром" получи искане газопроводът да бъде продължен до Австрия, което говори, че интересите на европейските страни се разминават с интересите на европейската бюрокрация.

Европейската комисия загуби една битка, но се опита да продължи войната и започна нова двупосочна атака срещу проекта. Изглежда "Газпром" е получил задкулисни заплахи, че европейските банки ще прекъснат кредитните си линии за изграждането на "Южен поток". На своя пресконференция неотдавна от "Газпром" отвърнаха, че "ако банките не искат печалба, това си е техен проблем". Компанията посочи, че тя ще бъде в състояние сама да финансира изграждането на газопровода.

В началото на тази седмица президентът Владимир Путин протегна ръка на руския енергиен гигант, като обеща капиталът на компанията на бъде увеличен с използването на държавния валутен резерв. Това води до извода, че "Газпром" печели този рунд, констатира "Гласът на Русия".

Другата посока на атаката е започването на наказателна процедура от ЕС срещу България. Еврокомисията обвинява България, че търговете за изграждането на газопровода са подготвени така, че да бъдат спечелени от руски и български компании. Според автора това е явен опит да се забави или да се саботира проектът "Южен поток" по всеки възможен начин.

Еврокомисията отново превишава пълномощията си. Не е изненада, че българското правителство реши да продължи изграждането и най-вероятно ще оспорва позицията на Еврокомисията в съда, коментира руското радио.
Алексей Милер неведнъж подчерта, че строежът на "Южен поток" не може да бъде спрян.

Всеки провален опит за блокиране на проекта доказва, че шефът на "Газпром" е прав: Европа се нуждае от руския газ, а Русия иска да го продава. САЩ и еврокомисарите, работещи за американските интереси, не могат да променят това, се казва в заключение на коментара на руската радиостанция.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
ЕК може и да не може, ама Джон Маккейн /или Джон Уейн ли беше, вече забравих/ май може. Я само ги виж - дошъл, скръцнал със зъби...и великото, могъщо правителство, дето щяло да строи напук на Европата, клекна.Кой го знае, обаче, какви ще ги "измъти" за довиждане :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
keizer
преди 9 години
И последното заглавие днес - "Правителството замразява дейността по Южен поток. Нали така, няма невъзможни неща. Нали еврокомисията не можела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
keizer
преди 9 години
Леко философско да подходим към братушките - Няма невъзможни неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
lordrad
преди 9 години
Поживьом по увидем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още