IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени търга за първия етап от третата линия на метрото

Възложителят е заложил критерии, с които ограничава конкуренцията, счита антимонополната комисия

14:50 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
КЗК отмени търга за първия етап от третата линия на метрото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за изпълнител на първия етап от третата линия на метрото в София – от бул. „Владимир Вазов“ в кв. „Левски“ до ул. „Житница“ в кв. „Красно село, в близост до пазара.

Антимонополната комисия съобщи днес, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнението на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията.

„В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години“, посочва се в становището на комисията.

Като ограничителен критерий КЗК определя и изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на мин. 5 000 метра тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод.

Според комисията изискуемият опит се отнася до над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Проектирането и изграждането на първия етап от третия метродиаметър обхваща участък с обща дължина от над 7 км. Той започва от бул.“Вл.Вазов“, продължава по ул.“Професор Милко Бичев“, бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, преминава под „Орлов мост“, бул.“Васил Левски“, бул. “Патриарх Евтимий“, бул. “Прага“ и ул. „Георги Софийски“, като достига до Медицинска академия /Медицински комплекс - университетски комплекс, кръстовището на бул.“България“ и бул.“Иван Гешов“, под ул.“Кюстендил“ до кв. „Красно село“ - ул.“Житница“.

По трасето се предвижда да има 7 метростанции.

Поръчката е разделена на 4 обособени позиции. Кандидатите за проектиране и строителство могат да подават оферти само за една обособена позиция.

Поръчката беше обявена в началото на април, а срокът за подаване на документите за участие изтече в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още