IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Apple влезе в Dow Jones, то кой ще излезе?

Сред потенциалните кандидати са IBM и Goldman Sachs, които се представят лошо, а имат голямо тегло в индекса

11:53 | 11.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ако Apple влезе в Dow Jones, то кой ще излезе?

Противоположно на това, което може да сте видели на сайта на CNBC, книжата на Apple не са поевтинели с 85% през уикенда. Технологичният гигант извърши сплит от 1/7, което означава, че инвеститор, притежавал една акция на 6 юни за 644 долара, на 9 юни вече е разполагал със 7 акции на цена от 92 долара всяка, пише Bloomberg Businessweek.

От всеки учебник по икономика бихте разбрали, че, от една страна, един сплит на акции не би трябвало да им значение, защото е чиста математика. Но от друга страна сплитът може да има значение, тъй като инвеститорите са луди, а някои хора наистина може да си купят акции, защото им изглеждат „по-евтини“.

Другите хора, които се интересуват от номиналната цена на акциите, са членовете на Комитета на Dow Jones Averages Index, които подбират кои компании да влязат в състава на популярния индекс. За разлика от други бенчмаркове, които следят представянето на повече акции и ги претеглят според пазарната оценка, 30-членният Dow е ценово претеглен.

Неговите компоненти струват средно по 87,83 долара. Акция с цена от 644 долара щеше да изкриви доста изменението на Dow, но такава с цена 92 долара приляга перфектно.

Предполага се, че Apple раздели акциите си именно до тази цена, за да увеличи шансовете си да се присъедини към този влиятелен борсов измерител.

Ако Комитетът на Dow реши да добави новия „евтин“ Apple в състава на индекса на сините чипове, то кой ще излезе?

Очевидно кандидатите са IBM и Goldman Sachs. Компютърният гигант притежава най-лошата възвръщаемост спрямо конкурентите си за последните 12 месеца. Акциите на IBM поевтиняват с 9,2% за този период. Акциите на Goldman са четвъртите най-зле представящи се, губейки 0,9% от стойността си за последната година.

Същевременно IBM и Goldman са, съответно, втората и третата компания с най-голяма тежест в Dow. Toва означава, че незадоволителното им представяне е имало съществен неблагоприятен ефект върху ценово претегления индекс.

Goldman се присъедини към другите 29 компонента на Dow едва през септември 2013 г. - последният път, когато Комитетът преоформи облика на индекса, заедно с Visa и Nike. Bank of America, Hewlett-Packard и Alcoa бяха заличени. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Това ще го реши самата отровна сепия, както и е най-изгодно на нея.Ако има голяма далавера защо да не излезе за малко и после пак да се върне с куп отрязани глави заедно с много голямо количество присвоен чужд кеш и активи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Бас ловя, че няма да пипнат Голдман, а ще наритат IBM... справка - НР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още