IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla предоставя патентите си на конкуренцията

С хода си компанията иска да ускори популяризирането на електрическите превозни средства

11:32 | 13.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Единственият към момента сериен модел на Tesla по време на автомобилното изложение в Женева. Снимка: Automedia.bg</em></p>

Единственият към момента сериен модел на Tesla по време на автомобилното изложение в Женева. Снимка: Automedia.bg

Най-успешният производител на електрически автомобили - американската Tesla Motors, предоставя патентите си на конкуренцията, сподели в официалната страница на компанията изпълнителният ѝ директор Елон Мъск.

"Нямаме нищо против други компании да ползват патентите ни. Да, няма да заведем дело срещу тези, които добросъвестно използват разработената от Tesla технология", казва Мъск, цитиран от BusinessWeek.

"Пазарът е достатъчно голям за всички", убеден е ръководителят на Tesla. "Ако предоставените от нас технологии ще допринесат за развитието на електрическите автомобили, то ние сме длъжни да ги споделим. Твърде малки сме, за да се справим сами със замърсяването на околната среда. Tesla вече доказа, че е разполага с най-талантливите инженери в областта. Би било крайно недалновидно да пазим технологията само за нас. А и историята е доказала, че достатъчно решителните конкуренти винаги намират начин да се доберат до необходимата информация", пише още Мъск.

Американецът допълва, че реалните конкуренти на компанията му не са електрически автомобили, а бензиновите и дизеловите коли, с които автопроизводителите пълнят пазара. "Искаме да виждаме повече екологични автомобили, това е нашата цел. Големите автопроизводители вече предлагат електрически коли, но те представляват все още под 1% от продукцията им", казва той.

Въпросните патенти са свързани най-вече с техническата част - електромотор, батерии, системи за регенерация на енергията, посочват от Tesla. Все пак от компанията не уточняват дали става дума за най-новите разработки или за тези, които компанията вече предлага на пазара. Не се уточнява също така дали ще бъде разсекретена и технологията на "Суперзарядните", които клиентите на Tesla ползват напълно безплатно.

Елон Мъск допълва също така, че първоначално в компанията му са пазели патентите си, тъй като са се страхували, че големите автопроизводители могат да копират технологията и благодарение на добре развитите си маркетинг и производство да изкарат Tesla от бизнеса.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
cvetozar
преди 9 години
Това са хора надживели времето си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"Тесла" изглежда от самото си създаване са привърженици на свободната циркулация на патенти и всякакъв род идейни/интелектуални заемки м/у представители на един бранш : например дизайна на техния седан винаги ми е напомнял мн. силно , в задницата на Ягуар, а изгледа отпред на Остин Мартин ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Longin
преди 9 години
ето така се прави! разбират че от един по голям и развит пазар ще спечелят повече, пак ще са водещи дори и с по малък дял но от по голяма баница - печелят всички - първите най много, конкурентите също а обществото като цяло най много и правят скок напред... затова Америка е това което еа не като евро-азиатските *** на северо-изток от нас дето само да извиват ръцете знаят разчитаики на закопаното в земята и то не от тях..уж щяха да АЕЦ да правят - "пробив" в европа, съобразена с ЕС стандарти и прозрачно финансирана - е , един свестен договор не подписаха, всичко скрито покрито, заблуждаваха дори партньорите си от РВЕ, че и накрая вдигнаха цената с 50%!! - и голем пробив направиха руските "бизнесмени"сега с ЮП същата работа - пак всичко скрито, пак напук ,пак цената x3 - и пак същия резултат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Браво!Много достойна постъпка.Дори и в това са номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Време е да се преосмисли цялата световна практика за патентите и авторските права! В днешния динамичен свят правата трябва да важат за много по кратки срокове от колкото през 19-ти век!Бих казал едно браво на Тесла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още