IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава едно от най-добрите места за инвестиции, смята Бобева

Инвестиционният климат се подобрява, посочи вицепремиерът по време на парламентарния контрол

12:58 | 13.06.14 г. 2
България остава едно от най-добрите места за инвестиции, смята Бобева

България остава едно от най-добрите места за инвестиции – води се разумна фискална политика, а данъците са едни от най-ниските, заяви вицепремиерът Даниела Бобева по време на парламентарния контрол днес.

Няколко са стъпките за привличане на инвеститори, които е предприело правителството – намаляването на административната тежест за бизнеса, ускореното връщане на данък добавена стойност и задълженията към компаниите, допълни още тя.

"В изпълнение на усилията за привличане на инвестициите е променена и работата на Българската агенцията за инвестициите. Тя вече не е структура, която само административно дава сертификати на инвестиционни проекти, а работи с инвеститорите", заяви Бобева. За големите проекти се създават отделни работни групи, които подпомагат работата по реализацията им.

По данни на вицепремиера през периода юли 2012 година и март 2013 година са били сертифицирани седем проекта на обща стойност 369 млн. лева. За аналогичния период – юли 2013 година и март 2014 година, проекти на стойност 586 млн. лева са получили сертификати и са депозирали молби за сертифициране. Бобева обаче не уточни какъв точно е техният брой.

Вицепремиерът беше попитана от депутата на ГЕРБ Лиляна Павлова за мерките, които кабинетът взима срещу сривът на инвестициите в страната. Павлова се позова на данни от статистиката на Българската народна банка, сочещи намаляване на инвестициите с 50% на годишна база за първите месеци на годината.

„Причината за това е политическата и икономическата нестабилност за тази една година управление”, коментира още Лиляна Павлова.

Даниела Бобева обаче посочи, че през първите пет месеца на годината има непрекъснат ръст на индикатора за бизнес климата и стойността му вече е достигнала нивото от 2009 година. Това е показател за подобряването на инвестиционната активност, допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Ех, Бобева, Бобева, добре си бяхте в БНБ, хем знаехте какво правите там. Кой ви подлъга да влезете в това най-безсмислено правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още