IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Корпоративният дълг в Азия ще задмине общия на Европа и САЩ

Основни двигатели за растежа на дълга ще бъдат енергийният, жилищният и здравният сектори, посочва кредитната агенция

16:33 | 16.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Корпоративният дълг в Азия ще задмине общия на Европа и САЩ

Нивото на корпоративния дълг в Азиатско-тихоокеанския регион ще задмине общото такова на САЩ и Европа до 2016 г., като резултат от изместването на фокуса именно към този регион, прогнозира агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P), цитирана от CNBC.

Достатъчно показателно за това е, че Китай – най-голямата икономика в региона, вече има по-голям корпоративен дълг от която и да е друга страна, след като задмина САЩ още миналата година. Корпоративният дълг в страната достигна 14,2 трлн. долара в края на 2013 г., спрямо 13,1 трлн. в САЩ, като се очаква разликата да продължи да се увеличава през следващите пет години.

Китайският дълг ще достигне 20 трлн. долара до края на 2018 г., тъй като местните корпорации се стремят към разширяване, изчислява S&P. Това се равнява на около една трета от почти 60-те трлн. долара нов дълг, който ще бъде акумулиран в световен мащаб през периода.

Ръстът на корпоративния дълг в Азиатско-тихоокеанския регион ще доведе до цялостно засилване на риска, тъй като качеството на кредитите на корпоративните клиенти в този регион по принцип е по-ниско отколкото в Северна Америка и Европа, посочва агенцията за кредитен рейтинг.

„Следователно без подобрена оценка на риска от страна на инвеститорите и повишено внимание откъм регулаторите за риск от верижна реакция е възможно да ни връхлетят финансови сътресения от Азия“, се казва в доклада на S&P.

Докато Азиатско-тихоокеанският регион е лидер що се отнася до нуждата от финансиране на нефинансови корпоративни заемополучатели, засилващото се възстановяване в САЩ подкрепя втората позиция на Северна Америка.

Колкото до еврозоната, там ръстът на кредитирането бавно напредва, докато страните от валутния блок се борят с анемичния икономически растеж. Енергийният, жилищният и здравният сектори в Азия и IT секторът в САЩ ще са основните двигатели на корпоративния дълг през следващите години, както беше и през периода 2008-2013 г., посочва S&P.

Дългът в енергийния сектор се увеличава заради големия апетит към енергия на развиващите се икономики като Китай, заедно със стремежа за енергийна независимост от САЩ и другите водещи играчи. Глобалната тенденция към застаряване на населението пък тласка ръста в здравеопазването. В същото време драстичният спад в себестойността на микропроцесорите и виртуалната памет в технологичния сектор доведе до установяването на безпрепятствени комуникации, което стимулира разпространяването на нови бизнес модели, като социалните мрежи например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Сладки сънища от хора,които си мечтаят Светът и в бъдеще да се върти около американския долар.Ами,ако спре да се върти,което вече се вижда с просто око?!Тогава такива оракули,въобще се се излеят, в канализацията на историята и няма кого да "оценяват" и кого да плашат, с оценките си,ако нещо кривне, от кефа, на американските евреи от ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още