IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jameson има амбицията да изравни позиции с Jack Daniel's

Ирландският производител на уиски иска марката да стане разпознаваема в цял свят

17:06 | 17.06.14 г. 6
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Във фабриката на Jameson в Корк, Ирландия, датираща от XVIII век, най-големият производител на ирландско уиски залага бъдещето си на ново съоръжение с три дестилационни инсталации за производството на спиртни напитки.

Дестилерията е ключът към постигането на амбицията на Jameson да удвои продажбите си до повече от 1 млрд. евро до 2020 г. Собственикът на компанията Pernod Ricard твърди, че ще се опита да стесни пропастта между себе си и американския гигант Jack Daniel's, пише Bloomberg.

“Нашата дългосрочна цел определено е да бъдем разпознаваеми в цял свят като марка, голяма колкото Jack Daniel's”, заяви Тиери Бийо, ръководител на бранда в Pernod Paris. В интервю за агенцията той разкрива, че голяма част от това ще бъде постигнато чрез растеж в САЩ, а по-късно и в Азия.

Основаната през 1780 г. марка Pernod се ражда повече от 80 години по-рано от американския си конкурент. Миналата година Jack Daniel's продаде 13,2 млн. кашона от по 12 бутилки, посочва компанията за проучвания International Wine & Spirits Review. От своя страна Jameson успя да продаде 4,3 млн.

Pernod се надява, че увеличаването на търсенето на ирландско уиски в световен мащаб, което изпреварва растежа на международния пазар на спиртни напитки, ще даде на компанията шанс да преодолее огромната пропаст.

По-младите потребители

Jameson e фокусиранa основно върху САЩ и Южна Африка, но има огромен неизползван потенциал в други страни, твърди анализаторът от Sanford C. Bernstein Тревър Стърлинг.

Догонването предполага компанията да се опита да привлече по-младите потребители в световен мащаб, обясни Бийо. Но това означава и инвестиции. Миналата година Jameson приключи план за 100 млн. евро за удвояването на капацитета на дестилерията си в Мидълтън. Освен това похарчи още 100 млн. евро за пространство, в което уискито да бъде оставяно да узрее.

Jameson има потенциала да изравни позициите си с Jack Daniel's, твърди Спирос Маландракис, анализатор в компанията за проучвания Euromonitor. По думите му в момента Jack Daniel's се бори с много конкуренти на пазара на уиски, включително специалните бутикови марки. Същевременно Jack Daniel's се възползва от огромния ръст в търсенето на уиски като цяло.

За да запази водещата си позиция на американския пазар на уиски, собственикът на Jack Daniel's – Brown-Forman – миналата година заяви, че ще инвестира повече от 100 долара, за да купи нови дестилационни инсталации и бурета. В момента Jack Daniel's разполага с 12% дял от пазара, докато този на Jameson е едва 3,7%, сочат данни на IWSR.

Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
А, недей така! "Обществените" си задължения никога не сме ги занемарявали, за сметка на "битовите" . (има малка армия от кръчмари и редовни посетители, които могат да потвърдят думите ми;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
До SSIW и georgi:Битовки! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Това сигурно са били някакъв елитен корпус "императорски пиячи", които ги показват по изложения, демек: " И ние можем!" ;) От 130 милиона нация, все ше намерят 10 човека , на които нивото на алкохол-дехидрогеназата, да е 2-3 пъти по-висока от стандарта за расата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Ба не могат да пият жълтите викаш:))) Пият като руснаци бре.. Наскоро пих с едни японци... Да ти кажа.. едва ги бих, а и аз като теб, за цяла вечер бултилка Джак си я оправям спокойно. Иначе.. според мен Джеймисън ше си отстанат с мечтите да стигнат Джак. Няма ирландско уиски , което да бие дори и олд номер 7, да не говорим за елексира Сингъл Барел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Наздраве! (докато се обяснявам , забравих за обноските ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... голяма част от това ще бъде постигнато чрез растеж в САЩ, а по-късно и в Азия.-Ей това е хватката, ако може да убедят всеки китаец да обръща по 50 грама вечер (щото жълтите братя им е слаб ангела не моат повече;) ... ехеее къде ше фръкнат продажбите! Аз примерно мога да се справя и с цяло шише, ама колко са такива като мене ? Очевидно е, че трябва да градят експанзионистичната си стратегия около таргет, с профила на масовия консуматор ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още