IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst & Young: Еврозоната все още е изправена пред заплаха от дефлация

Възстановяването във валутния блок продължава да е неравномерно, посочи в доклад консултантското дружество

10:36 | 19.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ernst & Young: Еврозоната все още е изправена пред заплаха от дефлация

Икономиката на еврозоната ще нарасне през 2014 г. след двете години на болезнено свиване, се посочва в нов доклад на консултантското дружество Ernst & Young (EY). Въпреки това документът предупреждава, че заплахата от дефлация в региона продължава, пише CNBC.

Летните прогнози на EY показаха, че икономиката на валутния блок ще се разшири с 1,1% през тази година, което ще бъде последвано от експанзия от 1,5 на сто през 2015 г. Растежът в периода 2016-2018 г. пък ще остане умерен.

Скромният ръст през настоящата година се бъде постигнат благодарение на засилването на износа и възстановяването на вътрешното търсене. Според EY обаче възстановяването няма да е разпределено равномерно в рамките на блока и вероятно ще се усеща повече в едни страни, отколкото в други.

"Последните развития в еврозоната подчертават, че постепенното възстановяване продължава, но и че то остава различн в държавите членки", коментира Том Роджърс, старши икономически съветник в EY в прессъобщение, придружаващо доклада.

"Страните, които са направили повече за подобряване на конкурентоспособността, постигат успехи, а другите продължават да изостават", отбеляза той. Въпреки това Роджърс заяви, че е загрижен за слабостта на растежа на цените, която може да тласне еврозоната във "вреден период на дефлация".

Заплахата от дефлация е сред основните опасенията на европейските лидери в ​последните месеци. В тази връзка Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви извънредни действия за справяне с казуса след края на последното си заседание. В списъка с приложените мерки попадна и първият в историята отрицателен лихвен процент по овърнайт депозитите на банките.

Инфлацията в 18-членния валутен блок достигна едва 0,5 на сто през май, което е значително под целта на ЕЦБ от 2 на сто. Постигнатото равнище създаде допълнителни притеснения за президента на централната банка Марио Драги, който бе принуден да реализира серия от действия освен традиционните си вербални интервенции.

Според EY забавянето на инфлацията се дължи на по-ниските разходи на енергия и поскъпването на еврото. Консултантското дружество предупреди също, че има "реални опасения, че инфлацията може да се обърне към дефлация, тъй като фирмите започват да наддават за определяне на цените и заплатите, за да се конкурират за поръчки".

Един от основните проблеми, които поражда дефлацията, е потискането на търсенето. То идва като пряко следствие на ограниченото потребление, породено от надеждата на хората, че цените могат да спаднат още. Според някои анализатори дефлацията също така може да предизвика увеличаване на безработицата и дори да доведе до икономическа депресия.

"Въпреки че слабия или отрицателен темп на инфлацията може да е положително развитие за потребителите в краткосрочен план, по-продължителният период на дефлация ще намали разходите в средносрочен план, тъй като ще насърчи потребителите да забавят големите покупки и ще постави под натиск способността на работодателите за увеличаване или дори поддържане на сегашните нива на заплатите", каза още Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
Накратко казано, когато има инфлация, Мафията може да ни обира регулярно, а когато има дефлация, тази възможност отпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още