IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Заимов: Само отмяна на валутния борд може да разклати банките

Няма хипотеза, при която външни интереси могат да доведат до трусове в банките в България, смята бившият подуправител на БНБ

10:59 | 19.06.14 г. 9
М. Заимов: Само отмяна на валутния борд може да разклати банките

Единствената възможност за „разклащане“, или по-точно за силно увеличение на риска за банковата ни система като цяло е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд. Този коментар направи пред БНР бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) Мартин Заимов.

„В България има 27 банки и голяма част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове в банките в България“, категоричен беше той.

„Активите на българските банки са 85-86 млрд. лева. Не мога да си представя това действие, което ще наруши стабилността на една толкова богата система“, обясни банкерът и допълни, че капиталът на банките е около 11 млрд. лева, а резервите на БНБ, които гарантират българския лев, са от порядъка на 28 млрд. лева.

Според банкера болшинството финансови институции у нас – не само банки, а и застрахователни дружества и брокерски компании, „истински, не само на думи, се подчиняват на етични принципи и се ползват от доверието на клиентите си“.

„Клиентите не са там само защото дават голяма лихва, а защото дават качествена услуга и защото с годините е създадено доверие между клиента и съответната институция“, обясни още Заимов. 

Банкерът отрече хипотезите за зараждането на криза по „гръцки сценарий“ у нас. „Коренът на гръцкия сценарий е много години не много дисциплинирани държавни финанси. Там проблемът в банките основно и главно се дължи на правителствения дълг и ценните книжа, които гръцките банки имаха в своите баланси“, допълни още Заимов.

Колкото и недисциплинирано да е правителството – нито дългът е много голям, нито има проблеми по отношение на платежоспособността на страната, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Системата работи, чрез огромни измами. Това говорят фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
... което единствено показва, че и представа си нямаш как работи системата, фактите са тези които го показват, не аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Мартин Заимов е един от най-големите защитници на стабилността на банковата система в България и на валутния борд.Присъствието на този човек в БНБ или като експерт в правителството може да служи за критерии за стабилност. Обаче ритнат ли го политиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Неам думи за какво говорите... Ако финансовата стабилност може да се подкопае само с говоре, то за каква финансова стабилност говорим??? Ако банките не могат да върнат парите на вложителите си, когато възложителите искат - то банките са несъстоятелни. Просто е като гъбена чорба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
до deant Май някои си мислят,че банките държат в буркани депозитите ;-) и е само въпрос да ти ги отворят. Твърдо за валутния борд , при нашата народопсихология (най-вече на политиците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Че то тва е ясно бе. Кой ти е казал, че 100 000 човека могат да си теглят колкото си поискат едновременно ? Дори за относително малки суми е необходимо да предупреждаваш предварително клона от който ще теглиш.. Валутен борда обаче трябва да има, защото по-крадливи от нашите политици незнам дали има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
deant
преди 9 години
Въпрос към банковите разбирачи тука. Когато отидем да депозираме пари в банката няма проблем нали, дори да отидем 100 000 човека за 1 ден. Обаче е сериозен проблем ако 100 000 поискат да си изтеглят парите обратно? Колко завоалирано трябва да си го говоирм с разни икономически и финансови измислени теории, че банките са всъщност част от цялата финансова пирамида и никога нямат толкова пари, колкото са взели. Както и Фед няма толкова реално злато, колкото има на хартия... Нищо важна е ТВ реалността и какво ви казва експерта Хърсев и други подобни плазмодии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
potten
преди 9 години
Смел човек, как се осмелява да говори за разклащане на банките у нас, когато вчера КФН каза че ще следи за всеки който изказва съмнения и подобни мнения относно стабилитета на банките у нас?Уж имаме плурализъм вече 25г., ама цензурата у нас май има още корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
0pk
преди 9 години
Дааа, банковия суверенитет е много лошо нещо и яко би разклатил икономиката. По-добре е да сме зависими, че не се знае какво може да се случи ако подадем глас за независимост :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още