IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството иска допълнителни средства за борба с градушките

През май и юни е изразходвано голямо количество противоградови ракети

10:42 | 20.06.14 г. 1
Агроминистерството иска допълнителни средства за борба с градушките

Министерството на земеделието и храните иска допълнителни 2 млн. лв. за борба с градушките. Това става ясно от публикуван проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителните разходи по бюджета на Министерството за 2014 година.

Видимите аномалии в климатичната обстановка на територията на България оказаха сериозни материални загуби на територията на страната. Не по-малки са пораженията и върху селското стопанство от градушки. Само през месец май са изразходвани около 200% повече противоградови ракети в сравнение със статистиката от предходни години, се казва в документа.

Посочва се, че в началото на юни са доставени нови количества, но те вече са изчерпани. Като се има предвид, че сезонът за борба с градушките е в самото си начало, същото предполага необходимост от дозареждане на противоградови ракети, са мотивите в искането.

За последните дни интензивните градови облаци, преминали над 14,6 млн. дка в защитаваната територия, са довели до изразходването на голямо количество от наличните противоградови ракети. Липсата на финансови средства за закупуване на противоградови ракети, недостигащи за нормалното завършване на активен сезон 2014 г., може да доведе до огромни загуби за милиони лева земеделска продукция, обясняват от МЗХ.

Изпълнителна агенция “Борба с градушките” защитава територия от 17 000 кв. км в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mnz
преди 9 години
Къде е тази защита от градушките? Може и да има в столицата, но в земеделските райони, като Добруджа например, такова чудо май и на хартия няма. Последните 2 месеца в района където имам земи мина 4 пъти градушка, каква борба, какво чудо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още