IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да стане най-големият консуматор на кафе в света?

Пиенето на кафе става все по-модерно сред младите китайци

13:02 | 20.06.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кафето не може да детронира чая в Китай, но до 2020 г. азиатската страна може да се окаже пазарът, на който се консумира най-много кафе в света, пише Red Luxury.

Въпреки че китайските граждани пият само по пет чаши кафе годишно, град Фушан може да се похвали с много по-високо от средното ниво на консумация. Средно един негов жител пие по 200 чаши кафе годишно, само с 40 по-малко от средното за света.

Пазарът във Фушан процъфтява, а това се дължи отчасти на фермите, в които се отглежда кафе, възникнали още през 30-те години. Около 100 чуждестранни компании също са навлезли на пазара, пускайки своите марки във Фушан. От своя страна, средната класа проявява все по-голям интерес към кофеиновата напитка.

Други значими центрове на кафето са провинциите Юнан и Съчуан. ECNS съобщава, че в Юнан се произвеждат 90% от кафето в Китай, въпреки че повече от половината от годишната продукция се изнася.

През 80-те години чуждестранни марки като Starbucks и Nestle също си проправиха път в Китай. Те, както и конкурентите им Blenz, Maxwell House и Barista Blends, повлияха на популярността на кафето в големи градове като Пекин и Шанхай. Въпреки че пиенето на кафе се пренесе в много населени места, за мнозина кафето и по-точно чуждестранното все още е възприемано като западна концепция.

Но какво е това, което наистина движи растежа на пазара на кафе в Китай? Отговорът е един – младото поколение, което харесва западните стоки и марки.

“За тях Starbuck представлява луксозно и модерно преживяване. Много от тях са привлечени от тези марки повече, отколкото от самото кафе. Те могат да кажат кой чай е добър, но не могат да направят същото за кафето“, посочва Ани Хуанг, генерален директор на Комисията по култура на храненето в изследователския институт Guangdong Food Culture.

Китайският пазар на кафе трябва да се усъвършенства, ако иска местното кафе да надмине чуждестранните марки. За да изпреварят чуждите кафета, компаниите трябва да подобрят своите техники за засаждане и приготвяне на кафе, както и да създадат база от стандарти за работа в индустрията.

Независимо от местната и чуждестранната конкуренция, с правилния подход, сега е добър момент за компаниите да се насочат към китайския пазар на кафе. Консумацията на кофеиновата напитка нараства с 15% годишно. Този ръст е почти седем пъти по-висок от средния за света.

Въпреки че в момента кафето става все по-модерно в Китай, то все още не е най-популярната кофеинова напитка в страната. Джи Минг, председател на Coffee Association в Пекин, твърди, че като се имат предвид историческото и културното значение на чая, е малко вероятно това национално питие да бъде детронирано от кафето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Риторичен въпрос.Китай може да бъде най-големия консуматор на каквото си поиска.Това да не е поръчков материал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още