IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платно на Моне бе продадено за 31,7 млн. паунда

Това е втората най-висока сума, плащана за творба на художника по време на търг

15:26 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картината „Водни лилии“, нарисувана през 1906 г. от Клод Моне, беше продадена за 31,7 млн. паунда в Лондон. Това е втората най-висока сума, плащана за творба на художника по време на търг, съобщава BBC.

Платното, вдъхновено от езерото с лилиите в градината на Моне в Живерни, Франция, оглави търга на Sotheby's на модерно и импресионистично изкуство.

Аукционът събра малко под 122 млн. паунда, а в рамките му беше продадена и "Композиция със синьо и сиво" на Пийт Мондриан. Платното, създадено през 1927 г., достигна цена от 15,2 млн. паунда (25,9 милиона долара). Предварителната прогноза беше, че цената може да достигне 22 -30 милиона долара.

Сред 46-те творби, предложени на търга, бяха картини на Сисле, Пикасо, Мане и Кандински. Четири от произведенията не успяха да намерят купувачи, тъй като много от творбите бяха продадени на цена, отговаряща на максималната предварителна оценка, а някои дори успяха да преминат тази граница.

„Продажбата на „Водни лилии“ за толкова голяма сума отново е отражение на това, че пазарът все още е задвижван от трофеи, от това, че великите творби на най-големите майстори все още са много търсени“, заяви Филип Хуук от Sotheby's.

Аукционната къща заяви, че наддаването за картината на Моне е привлякло купувачи от Азия и целия свят. Платното е било продадено за 10 минути.

Картината е една от най-емблематичните за импресиониста и е смятана за едно от най-големите му постижения.
Някога тя е принадлежала на легендарния търговец на картини Пол Дюран-Рюел, който подкрепял имперсионистите и представлявал Моне.

Същата картина беше предложена на търг през 2010 г., но не успя да достигне резервната си цена. От Sotheby's заявиха, че този път прогнозата за 20-30 млн. паунда е била по-реалистична. 

Две други платна на Моне също бяха предложени за продажба на търга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още