IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат ски зони да се разширяват без търг и конкурси

Половината от концесионните плащания от ски зоните и пистите да отиват в бюджета на съответната община, предвиждат проектопромени в Закона за туризма

12:43 | 30.06.14 г. 1
Депутати предлагат ски зони да се разширяват без търг и конкурси

Даването на право за строеж при изграждането и разширяването на ски зони, ски писти и прилежащите към тях съоръжения върху държавни и общински имоти да става без търг или конкурс, по реда на записаното в законите за управлението на държавната и общинската собственост.

Това предлагат депутатите от „Коалиция за България“ Дора Янкова и Таско Ерменков в законопроект за промяна в Закона за туризма. Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание и са публикувани на сайта на институцията.

Когато инвеститорите искат да изградят или разширят ски зона върху имот, който е частна собственост, първо ще трябва възмездно да придобият правото на собственост или съответните вещни права (на строеж, ползване, преминаване и прокарване), записано е в предложението на двамата депутати.

В случай, че инвеститорът и частното лице не постигнат съгласие и няма друга техническа възможност, за срока на концесията пистите и прилежащите влекове, лифтове и други съоръжения ще могат да се изградят със заповед на областния управител и при условията на Закона за устройство на територията, предвиждат народните представители.

В предложението е записано още, че земеделските земи, както и частите от горските територии, предназначени за ски писти през зимата, в останалите месеци могат да се ползват по основното им предназначение, без да се провеждат процедурите по Закона за опазване на земеделските земи и по Закона за горите и няма да се променя тяхното предназначение.

В мотивите към законопроекта е записано, че новите текстове са продиктувани от необходимостта за неотложни законодателни мерки за създаването на адекватни и равни условия за развитие на планинския и ски туризъм в зимните курорти.

Друго предложение на двамата депутати е половината от концесионните плащания на ски зоните или пистите да се превеждат в бюджета на общината, на чиято територия се намират съоръженията. 

Получените средства ще бъдат насочени за развитието на детските зимни спортове, поддържане на лифтовете, влекове и други обекти на туристическата и спортна инфраструктура. Разпределението на парите ще става след решение на съответния Общински съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хайде бързо фейс бук група "Вън Цеко от Алеко" Айде че вече цели 40 мин. Цеко е национален герой с подкрепа "Не позирай, депозирай" Стига му толкова, време е да го овъргаляме в кал и пера:DМизантроп на квадрат!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още