IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и ЕИБ обмислят спиране на средствата по проекти за Русия

Ходът ще бъде част от разширяването на обхвата на санкциите срещу Кремъл

09:46 | 03.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР и ЕИБ обмислят спиране на средствата по проекти за Русия

Европейският съюз (ЕС) обмисля спиране на финансирането на проекти в Русия в опит да разшири обхвата на санкциите срещу Кремъл, предприети във връзка с конфликта в Украйна, съобщиха пред Bloomberg двама длъжностни лица от Брюксел.

По думите на официалните представители правителствата на страните членки на ЕС обмислят различни сценарии, за да спрат ново финансиране на проекти в Русия, предприети от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Русия е най-големият бенефициент от проекти, финансирани от базираната в Лондон ЕБВР. Само за изминалата 2013 г. Федерацията е получила финансиране на стойност 1,8 млрд. евро. Последните проекти включват заем за тръбопроводни вентили, закупуване на миноритарен дял в строителен предприемач и заем за верига хипермаркети. Отделно от това ЕИБ одобри и кредити на стойност около 1,02 млрд. евро през 2013 г.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви пред Европейския парламент в сряда, че политическите лидери на Стария континент "ще вземат нужните решения, сред които ще бъдат санкции" за насърчаване на преговорите, насочени към разрешаване на конфликта в Украйна.

"Ние правим това, за да може тези преговори да бъдат извършени", добави той.

ЕБВР, която инвестира около 9 млрд. евро годишно в различни страни по света – от Монголия до Мароко, е поставена под силен натиск от началото на годината поради тясното си сътрудничество с Кремъл. Коментари по темата имаше и от представители на Г7, които призоваха институцията да преразгледа политиките си спрямо позициите си в Русия.

"Докато Русия продължава да окупира незаконно Украйна, не може да има нормален бизнес", посочи канадското правителство в официално изявление по време на годишната среща на ЕБВР във Варшава през май.

За разлика от ЕИБ, която е базирана в Брюксел и се управлява единствено от 28-те страни членки на ЕС, ЕБВР е институция с по-широко международно присъствие, в това число и руско. САЩ имат 10-процентов дял от акциите на кредитора, а всяка от останалите страни от Г7 държи по 8,5 на сто. Делът на Русия пък достига 4,05%.

ЕБВР, която е собственост на 64 държави, е създадена през 1991 г. с цел да инвестира в бившите комунистически страни от Балканите до Централна Азия и по този начин да им помогне да трансформират икономиките си. През 2011 г. кредиторът разшири значително географския си обхват, включвайки нововъзникващите демокрации в Северна Африка и Близкия Изток.

"ЕИБ, като институция на ЕС, действа в пълно съответствие с позициите на Съюза", посочи Душан Ондрежичка, говорител на базираната в Брюксел институция. От ЕБВР пък отказаха да коментират темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Вижте какво прочетох в "бука", ето тук: http://nreporter.info/%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82/ Засега, някак всичко се връзва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още