IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред водещите страни в ЦИЕ с потенциал за развитие на аутсорсинга

Страната ни предлага квалифицирана работна ръка и качествени офиси при ниски разходи

14:18 | 03.07.14 г. 2
България е сред водещите страни в ЦИЕ с потенциал за развитие на аутсорсинга

България е сред водещите дестинации в Централна и Източна Европа с най-голям потенциал да привлича инвеститори в аутсорсинга на бизнес процеси (Business process outsourcing - ВРО). София и Варна, редом с Белград, Букурещ и големите полски регионални центрове (Вроцлав, Катовице, Олщин и други) са сред най-големите “играчи” на регионалния пазар и са идеални локации за изграждането на нови центрове за аутсорсинг, посочва се в нов доклад на консултантската компания Colliers International.

България запазва относително стабилни позиции в класацията Doing Business на Световната банка за периода 2006-2013 г. Същевременно други значими регионални играчи, които се борят за вниманието на инвеститорите от сектора, отбелязват спад в класацията (Словакия, Чехия и Румъния), посочва се в доклада.

Най-видимо подобрение в условията за бизнеса обаче има в Украйна, която също се очертава като една от развиващите се дестинации за аутсорсинг индустрията, тъй като стои по-високо в класацията на Световната банка от държави като Бразилия и Индия – страни с традиции в индустрията.

Експертите посочват, че България, заедно с Румъния, Сърбия и Украйна, предлага на компаниите от сектора достъп до квалифицирана работна ръка и качествени офиси при ниски разходи в сравнение с водещите играчи в сектора в Централна и Източна Европа, каквито са Полша, Чехия, Унгария и Словакия например.

В България и Сърбия например е отчетен най-висок дял на завършващите студенти с технически специалности. Това стои в основата на потенциала на двете държави да се развиват като водещи дестинации в аутсорсинг сектора.

“Като водещ доставчик на информационни технологии за бившия Съветски съюз България разполага с широк кръг специалисти с технически познания. Това е основната причина компании като Samsung, SAP и Sutherland да аутсорснат част от операциите си в страната”, посочва се в доклада.

“Това колко добре по-периферните пазари могат да се конкурират с водещите зависи не само от техния оперативен капацитет и цена, но също така и от качественото маркетиране на пазара от техните местни агенции за инвестиции”, посочват експертите в доклада. Досега най-успешна практика демонстрира полската държавна агенция за инвестиции, която се откроява като най-проактивната в региона.

Аутсорсинг индустрията в Централна и Източна Европа е доминирана от ИТ сектора и телекомуникациите с дял 46% от всички представени компании в региона. Делът на компаниите от банковия и застрахователен сектор достига 23%, следван от сектора на професионалните бизнес услуги (13%). Останалите 20 на сто се разпределят между енергетиката, производството и останалите сектори от икономиката.

Като основен двигател на аутсорсинг индустрията в региона се очертава ИТ секторът. Отделните дестинации за аутсорсинг индустрията обаче изглежда все по-успешно се специализират в привличането на компании от определени сектори. В Гданск например са концентрирани основно компании с дейност, свързана с науките за живота, Катовице привлича компании от производствения сектор, а Познан – медийно ориентирани компании.

“Регистрирахме и признаци на растеж при изнесени операции на спомагателни сектори за търговията на дребно и логистиката, което вярваме, че е пряк резултат от разрастването на онлайн търговията”, посочва се в доклада.

Потенциалът за развитие на аутсорсинг индустрията в Централна и Източна Европа е огромен, посочва се в доклада. В региона присъстват под една трета от водещите световни компании в сектора, сочат данните на компанията.

Същевременно обаче новите облачни технологии и автоматизацията на обичайните административни и статистически процеси все по-осезаемо променя индустрията.

Компаниите продължават да се изместват към дестинации с по-ниски оперативни разходи. Някои опитни оператори от аутсорсинг и офшоринг сектора смятат обаче, че генеричните BPO процеси ще бъдат почти изцяло автоматизирани в рамките на следващите пет години. Това би могло да редуцира донякъде търсенето на офис площи от компаниите от сектора, но от друга страна ще се засили търсенето на площи за откриване на центрове за обработка на данни, прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Ако това, което твърдиш беше вярно българските специалисти изобщо нямаше се късат да бягат зад граница, а щеше всички да си седят тук и да вземат по 4000 лв както твърдиш де. Моята информация е, че само в САЩ работят над 12 хил. български инженери не 120 или 1200. Отделно са останалите дестинации, а те са много. Защо не се попиташ защо, а само си мислиш, че си открил топлата вода??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
bertram
преди 9 години
Само дето обществото не може да оцени и изиска качествено средно образование. Вече за една абитуриентка е по-важно дали и какъв силикон има отколкото какво е научила. За абитуриентите какви химикали са пили за мускули и каква кола ще им 'вземат'. Не става само с държавна политика..нужно е и обществото да се осъзнае. Според мен би трябвало да се обръща по-голямо внимание на успешните аутсорсинг проекти с което да се подчертае, че и в България може да се взима 3-4000 лв заплата от млад, НО УЧИЛ човек.с 4000лв заплата тук се живее доста по-добре отколкото с 5000 евро във Франция, където половината ти ги прибира държавата, за да храни арабите и всички те гледат като *** натрапник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още