IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли НЕК да фалира?

Чисто юридически фалитът на държавната компания трябва да бъде уреден чрез специален закон, който обаче липсва в правния ни свят

13:30 | 04.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли НЕК да фалира?

Националната електрическа компания (НЕК) има задължения, наближаващи 3 млрд. лева. Част от тях могат и ще бъдат компенсирани, обявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и изготвиха петгодишен план за компенсиране на близо 1 млрд. лева от разходите на държавната компания. Естествено – това става по единствения възможен начин – през цената на електричеството.

Остават обаче и редица разходи, които компанията е правила през годините, които не подлежат на компенсация. По данни на енергийния регулатор става въпрос за около 1,5 млрд. лева, отпуснати за строителството на каскадата „Цанков камък“ и за АЕЦ „Белене“.

На фона на тези големи разходи съвсем естествено изниква и въпросът може ли НЕК да фалира? Чисто юридически отговорът на този въпрос се крие в Закона за енергетиката.

В чл. 61 е предвидено, че „специален закон“ урежда неплатежоспособността и несъстоятелонстта на енергийното предприятие, получило лиценз за пренос на електрическа и топлинна енергия или природен газ, разпределение на електрическа енергия, или лицата, управляващи стратегическите обекти от национално значение за енергетика. А специална нормативна уредба по тази казус липсва в законодателството.

Ако приемем, че под "специален" закон законотворците предвиждат Търговския закон, който урежда случаите по несъстоятелност, то в случая с НЕК обаче влизаме в хипотезата на чл. 612. Текстовете гласят, че не се открива процедура по несъстоятелност за компании, които упражняват държавен монопол. По Закона за енергетиката лиценз за обществен доставчик на енергия, какъвто е държавната компания, се издава само на едно дружество. Или с други думи НЕК е монополист в тази област. 

От друга страна не може да не се запитаме какви ще бъдат ползите за данъкоплатците от евентуалното обявяване на държавната компания в несъстоятелност. И активите, и задълженията на НЕК ще останат и вероятен фалит на компанията ще натовари бюджета и с нейните разходи, коментира пред Investor.bg Иван Хиновски от Българския енергиен форум.

Във всяка държава подобни фалити се приемат за квази фискален дефицит и крият опасности за финансовата стабилност, обясни и Димитър Бъчваров от „Лабораторията за управление на риска“.

Или с други думи, фалит на НЕК няма да изтрие задълженията, дори и наследникът на НЕК да започне начисто след това. 

При анализите на финансовото състояние на НЕК не трябва да бъде пропуснат и фактът, че компанията е обществен, т.е единствен доставчик на електричеството за регулирания пазар. При евентуален фалит трябва да се вземе предвид и кой ще я замести - така, че да не бъдат нарушени правата на потребителите.

Какво предстои в следващите месеци?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще направи нов преглед на задълженията на НЕК, свързан с плановете за предоговаряне на условията по договорите с ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, както и с изкупуването на „зелена“ енергия. 

Едва ли при обсъждането на ситуацията през септември ще бъде анализиран и план за фалит на държавната компания, въпреки големите задължения. Полза от него за данъкоплатците едва ли ще има, но от друга страна в активите на НЕК да стоят обекти, като например водни електроцентрали, за които експертите коментират, че от години има апетити.

По-вероятното решение е от 1 октомври да има ново повишение в цената на електричеството, след като енергийният регулатор вече се реши да отвърже хватката на цените. Обещанията засега, че няма да бъде допуснато шоково повишаване, а ще бъде в рамките на 2-3%.

Остава въпросът обаче дали това ще бъде достатъчно за оздравяването на изпадналата в тежка финансова криза компания. Или с други думи развръзката за НЕК тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Защо скромничите : "По-вероятното решение е от 1 октомври да има ново повишение в цената на електричеството ...." ?Сигурное вече, че от 01.10 ще има увеличение .... а вероятно и преди това !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Само стойте и гледайте как се прави.Образцово показно за милиарден фалит на мафията ДПС + БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
като едното нищо ще си фалиращом не може да плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
като едното нищо ще си фалиращом не може да плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още