IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев се оттегля от лидерския пост в БСП

Той предлага да се свика заседание на конгреса на партията на 27 юли, на което да се избере нов председател на партията

13:13 | 05.07.14 г. 1
Станишев се оттегля от лидерския пост в БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев предлага на днешния пленум на левицата да се вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли. Станишев предлага на него да бъде избран нов председател на БСП и да бъде приета предизборната платформа на партията.

“Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер”, декларира той.

Според Станишев БСП е единствената партия в България в класическия и в истинския смисъл на тази дума.
”При нашето управление бизнесът и икономическата среда са били най-добре. Не защото правим десни политики, а защото само икономическото развитие гарантира работни места, по-високи доходи и повече пари за социалната сфера – за майчинство, за детски, за възрастните”, подчерта той.

Лидерът на левицата заяви, че има самочувствието, че е направил много. “Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това”, отсече той.

Според него обаче днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят поведението на членовете й. ”Искам да запитам най-активните и гръмогласните от нас, които се опиват от собствената си оригиналност, дали се замислят, как изглеждаме в очите на тези хора,” заяви Станишев.

”Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си”, обърна се той към съпартийците си.

“Това което и преди година говорихме - че ни е нужна категорична подкрепа, остава вярно и днес. Трябва да кажем на хората – дайте ни сила за промяна. Наследихме държава, проядена от корпоративни и олигархични интереси, които ни спънаха да направим промяната”, каза още лидерът на левицата.

Според него БСП е подходила отговорно и принципно към изборите миналата година, като е предложила на избирателите честна, социалноориентирана и антимонополна предизборна програма.

“Влезохме в коалиция защото така решиха българските избиратели. Не смятам, че това беше грешка. Обещахме нормализация и връщане на държавата на хората. Това заложихме и в управленската програма на правителството. И българите трябва да знаят, че направихме всичко в името на добрата промяна за страната”, посочи той.

Той подчерта, че по време на мандата на правителството са овладени “безконтролните печалби на електроразпределителните дружества” и е въведена 20% такса за ВЕИ-та, прекратено е посегателството върху студения резерв в енергетиката, замразени са цените на тока за една година, приети са поправки в Закона за потребителския кредит и законодателството за търговските вериги.

По думите му заради прокарването на “принципни политики” се е консолидирал “мощен фронт” срещу БСП, защото са били засегнати корпоративни, финансови, политически и геопостатегически интереси.

“Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз”, каза още лидерът на БСП.

“Добре е да се знае и да се осъзнае – управлението бе прекратено, защото поставихме условия на нашите партньори. Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности. Необходимо беше да свършим работата, с която се натоварихме”, посочи още Станишев.

“Предложих избори през юли, за да не тласнем страната в криза и политическо безвремие. Герб и ДПС отказаха. Всички видяхме какво последва”, каза още той.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Да видим сега изцяло икономически зависимите от него хора ще посмеят ли да гласуват за друг председател и пЕдседател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още